RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Raad Utrecht: Beoordeel cultuur anders

UTRECHT - De Cultuurnota van de gemeente Utrecht moet op een andere manier tot stand komen. De Utrechtse gemeenteraad wil dat het huidige beleid wordt geŽvalueerd en verbeterd. Dat bleek donderdagavond laat tijdens de raadsvergadering waarin de begroting werd besproken.

Dit jaar vroegen 85 culturele instellingen subsidie aan voor de periode 2017 tot 2020. Daarvan vielen 28 instellingen buiten de boot, al vond de cultuurcommissie dat zeven van die afgevallen instellingen best goed werk doen. Er was simpelweg niet voldoende budget.

De gemeenteraad heeft ervoor gezegd dat de afgevallen 'zeven', waaronder de Metaal Kathedraal en het Volksbuurtmuseum, volgend jaar uit een ander potje geld krijgen. "We hebben het college gevraagd om bij de Voorjaarsnota van 2017 met een oplossing te komen voor de komende drie jaar", zegt D66-raadslid Aline Knip.

Een amendement van de PvdA om nu al structurele subsidie toe te zeggen werd niet aangenomen, tot grote spijt van de betrokken zeven instellingen. Die hopen dat de gemeente vanaf 2018 meer geld voor cultuur uittrekt. "Dit cultuurbudget is de afgelopen decennia niet meegegroeid met de groei van het aantal inwoners. "


MOA

Tijdens de begrotingsbehandelingen heeft de raad het college ook gevraagd voor een toekomstperspectief voor Museum Oud Amelisweerd. Die krijgt ook geen geld de komende jaren en de raad wil voorkomen dat het museum verloren gaat.

De raad kon niets meer doen voor het podium voor werledmuziek RASA. Die gaat dicht en voor het pand aan de Pauwstraat wordt een nieuwe bestemming gezocht.

Voor de subsidieperiode 2021-2014 moet er een nieuwe werkwijze zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht