Sint en zijn Pieten weer in het land

De stoomboot kwam aan in de haven.
De stoomboot kwam aan in de haven. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Sinterklaas is weer aangekomen in Nederland. De stoomboot met de goedheiligman en zijn gevolg meerde zaterdag rond het middaguur aan in Maassluis. De Sint is daarna direct doorgevaren naar de provincie Utrecht.
Zo zetten de Sint en zijn Pieten zaterdagmiddag voet aan de grond in Bunnik. Burgemeester Ostendorp liet 's ochtends al via Twitter weten dat hij daar zin in had. "Ze varen over de Kromme Rijn ons mooie Bunnik binnen." Ook Woerden verwelkomde de Goedheiligman. De boot kwam daar aan in de haven van de stad.

WELKOMSTFEEST

Verder werd Sinterklaas ontvangen op Sparrendal in
en was er een groot welkomstfeest in winkelcentrum De Hamershof in Leusden. In de Amersfoortse Eemhaven stond ook een groot ontvangstcomité voor de Sint en zijn Pieten klaar. In de stad Utrecht is de intocht zondag en die is ook live te zien bij
.
De landelijke intocht ging gepaard met stevige veiligheidsmaatregelen vanwege aangekondigde protesten van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Zo moesten alle bezoekers, ook de kinderen, door veiligheidspoortjes met beveiligers om de aankomst van de Sint bij te wonen. Een man werd opgepakt die met een kapmes rondliep, maar hij bleek later niets kwaads in de zin te hebben.

DISCUSSIE

Dit jaar is er weer overal veel
over Zwarte Piet. Uit een
van RTV Utrecht in samenwerking met andere regionale omroepen en de NOS bleek eerder deze week dat de meeste Utrechtse plaatsen dit jaar bij de Sinterklaasintocht vasthouden aan een Zwarte Piet.
In Wijk bij Duurstede, Lopik, Renswoude, Mijdrecht, Eemnes, Bunschoten, Montfoort, Vianen, Bunnik, Oudewater, Doorn, Rhenen, Leusden en Veenendaal doen alleen zwarte of donkerbruine pieten mee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.