Tull en 't Waal eert onbekende drenkeling

© RTV Utrecht
TULL EN 'T WAAL - In Tull en 't Waal is de kist met stoffelijke resten van de aangespoelde onbekende drenkeling herbegraven. De man is in november 1944 overleden en er is sindsdien nooit duidelijkheid gekomen over zijn identiteit.
De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht opende het graf in 2011 om de identiteit van de man te achterhalen, maar zonder succes.

TIPS IDENTITEIT

In 2011 kwam er een tip van een ooggetuige van de geallieerde luchtlandingen bij Arnhem en Oosterbeek. Het lichaam zou mogelijk van John Howard of James Mc Clean zijn. Op basis van tandgegevens van soldaat Howard van het Engelse leger kon al vrij snel worden vastgesteld dat hij het niet kon zijn.
Van Mc Clean waren geen gegevens bekend, maar werd wel een bruikbaar DNA spoor veiliggesteld. Dat werd vergeleken met een nichtje van de soldaat.
"Het heeft uiteindelijk twee jaar geduurd voor we haar vonden, omdat er geen overzichtelijke gemeentelijke basisadministratie in Engeland is. Maar er was uiteindelijk geen match qua DNA-profiel en dan moet je het onderzoek staken. Hoe pijnlijk dat ook is", aldus eerste luitenant Jonker van de bergingsdienst.

OPENING GRAF IN '45

Kort na de oorlog werd het graf ook al een keer geopend, maar de Engelse bergingsploeg kwam al snel tot de conclusie dat het lichaam niet van een Engelse soldaat was.
Het Nederlandse onderzoeksteam had de hoop de kistjes en de zwembroek van de man te kunnen onderzoeken, om het onderzoek nieuw leven in te blazen. Maar de spullen werden in 2011 niet in het graf gevonden. "Er is ook geen rapport van het bezoek van de Engelsen, dus ook dat spoor liep dood", aldus Jonker.

UITVAART

Tijdens de uitvaartplechtigheid in november 1944 waren veel inwoners van Tull en 't Waal aanwezig. Ook maandag waren er belangstellenden op het kerkhofje achter de Nederlands Hervormde Kerk om de plechtigheid bij te wonen
''Het is voor mij een oorlogsslachtoffer die we ieder jaar moeten herdenken. Dat doen we al voor de twee soldaten die in een eregraf naast de onbekende drenkeling liggen. Maar voor deze man moet ook een minuut stilte in acht worden genomen. Ik hoop dat er ooit een DNA-match komt en dat we de familie van de drenkeling duidelijkheid kunnen geven", aldus burgemeester De Jong die bij de herbegrafenis enkele woorden sprak.
Mensen in Tull en 't Waal zien de drenkeling als één van hen. Daarom is het volgens Henk Rook van de Hervormde Kerk belangrijk dat de onbekende man is herbegraven.
"Er is destijds een ijzeren kruis gemaakt dat nog steeds bij het graf staat. Daar staat de datum 23 november 1944 op. Het graf wordt door ons allemaal bijgehouden. Hij is één van ons, zo voelde het in 1944 en dat is nu nog steeds het geval", aldus Rook.

Tull en 't Waal eert onbekende drenkeling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.