Utrecht toneel rechtszaak tegen motorclub Bandidos

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank van Utrecht gevraagd de motorclub MC Bandidos te verbieden. Dat zegt officier van justitie Oebele Brouwer van het Landelijk Parket in een interview met De Telegraaf. De gevreesde motorbende zou ook in Utrecht actief zijn.
Het OM vindt het bestaan van de club in strijd met de openbare orde, staat in de krant. Het civiele verbod op de club zou niet alleen voor de Nederlandse afdeling van de Bandidos moeten gelden, maar ook voor de internationale tak. Daarmee wil het OM voorkomen dat buitenlandse Bandidos hier actief worden.
"We bestrijden de clubs al veel langer op strafrechtelijk niveau. Maar dat is effectief tot een bepaalde grens. Je kunt namelijk alleen individuen aanpakken. Met een civiel verbod is het mogelijk de hele vereniging te verbieden", legt Brouwer uit.

GEVECHTEN

Volgens het OM plegen leden van de club gewelddadige en andere ernstige feiten, zoals de handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing. Daarnaast leveren de gevechten van de Bandidos met rivaliserende clubs een regelrecht gevaar op voor de openbare orde en veiligheid, aldus het OM.
Brouwer ziet duidelijk dat alles strak wordt geregisseerd vanuit het bestuur van de motorclub. "Er gebeurt niets zonder medeweten van de leiders. De clubleiding orkestreert alle criminele activiteiten. Getuigen en overheidspersoneel worden geïntimideerd."

HOGE RAAD

Eerdere pogingen van justitie om een chapter van de Hells Angels te verbieden strandden bij de Hoge Raad. Brouwer verwacht dan ook een hete juridische strijd. "Die kan jaren duren. De verdediging zal

mogelijk tientallen getuigen willen horen en allerlei verweren gaan voeren."
Het verbod van Bandidos kan een opmaat zijn naar meerder verboden van motorclubs. "Het Openbaar Ministerie is bezig met meerdere onderzoeken. Het ligt voor de hand dat meer verboden volgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.