Verhitte discussie over zwarte pop bij Sintintocht Amersfoort

AMERSFOORT - De organisatie van de Sinterklaasintocht in Amersfoort wordt beschuldigd van racisme. Afgelopen zaterdag liep er een donkere Hawaiiaanse pop mee met felrode lippen en schelpen voor de borsten.
De linkse organisatie Doorbraak EU noemt het, verwijzend naar Zwarte Piet, 'een portie seksisme' bovenop 'de reguliere blackface'. SP-raadslid Marijke Jongerman spreekt van 'een zwaar racistische pop'. Sommige Twitteraars vinden het een provocatie en vragen zich af of de pop meeliep met goedkeuring van de gemeente Amersfoort.
Volgens CDA-raadslid Ben van Koningsveld is er ophef om niets. "Dus een pop van een donker iemand uit Hawaï is racistisch? Zij liep naast eskimo, politieagent etc. etc.", twittert hij in discussie met raadslid Jonkerman.
"Dit is één van de poppetjes uit een kinderboek", vervolgt de CDA'er. "Net als een Heidi het Alpenmeisje en Urut de eskimo. Hoor ik niemand over. Mensen zijn de weg kwijt en weten niet meer wat racisme is. Het is traditionele Hawaïaanse kleding,", aldus Van Koningsveld.
De organisatie van de Sinterklaasintocht is niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.