Wegloophuis krijgt veel te veel aanmeldingen

UTRECHT - Het Wegloophuis in Utrecht krijgt steeds meer aanmeldingen en kan daar niet aan voldoen. De opvanglocatie voor tijdelijk dakloze mensen hoopt op extra geld van de gemeente of landelijke overheid.
Door bezuinigingen in de zorg worden mensen met psychische problemen steeds sneller naar plekken zoals het Wegloophuis gestuurd. "Dit jaar hebben we al 198 aanmeldingen", zegt medewerker Stephan van der Sluis. "En er kunnen maar zes mensen tegelijkertijd wonen."
De Marokkaanse Naïma Elmakoui is één van de huidige bewoonsters van het Wegloophuis. Zij vertrok enkele maanden geleden uit Sterrenwijk omdat buren leuzen als 'geen buitenlanders' op haar woning schreven.
"Het heeft mij psychisch kapotgemaakt, ik heb een maand niet geslapen." Door de treiterijen krijgt ze last van psychoses. Altrecht stuurde haar vervolgens door naar het Wegloophuis.
"Ik voelde me gelijk thuis bij de hulpverleners en de andere bewoners", zegt Naïma. Inmiddels is ze weer toe aan een eigen zelfstandige woning.
Het Wegloophuis, dat inmiddels bijna 35 jaar bestaat, wil dat hulpbehoevenden langer en beter begeleid kunnen worden. "En dat er meer woonhuizen zoals de onze beschikbaar komen", zegt Van der Sluis.

Radio-interview met Stephan van der Sluis, medewerker van het Wegloophuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.