St. Antonius bespaart patiënt zware hartoperatie

NIEUWEGEIN - Chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein hebben voor het eerst met behulp van precisie-instrumenten een patiënt verlost van hartfalen. Tot nog toe was daarvoor een loodzware operatie nodig, met gebruik van een hartlongmachine.
Een 51-jarige patiënt werd geholpen via een kleine snee tussen twee ribben, plus een katheter die vanuit de hals naar het hart werd geschoven. Met draden en precisie-instrumenten verkleinde het behandelteam vervolgens de linkerhartkamer van de patiënt. Zo werd de man verlost van ernstig hartfalen. De werkwijze is een primeur voor Nederland.
De patiënt kon binnen 24 uur de afdeling intensive care verlaten en maakt het goed.
De kleine ingreep kan een goed alternatief zijn voor een zware hartoperatie, zegt het ziekenhuis. Patiënten krijgen een veel kleinere wond, hebben minder bloedverlies en hebben ook minder kans op complicaties. Hierdoor is een sneller herstel te verwachten.  
Niet alle hartpatënten komen in aanmerking voor de lichte operatie. Het ziekenhuis schat dat de techniek bij ongeveer honderd patiënten per jaar kan worden toegepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.