OM eist 20 jaar cel en tbs voor gruwelijke moord op Ton Kuijf

AMERSFOORT - Tegen Janet S. (31), de verdachte van de zogenoemde chaletmoord op Amersfoorter Ton Kuijf (58), is twintig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. De aanklager sprak donderdag van een afslachting.
De officier van justitie beschreef S. als een vrouw met twee gezichten, die zo weer in de fout kan gaan. De voormalige karatekampioene is al eerder veroordeeld voor doodslag op een man. De officier acht haar verminderd toerekeningsvatbaar. Als de rechtbank niet meegaat in tbs met dwangverpleging, dan is een levenslange gevangenisstraf op zijn plaats, sprak de aanklager.

AFSPRAAK

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw op 14 maart 2014 met zakenman Kuijf afgesproken in een vakantiewoning in Ermelo, hem vermoord met een mes en hakbijl en daarna het huisje in brand gestoken. Uit telefoonverkeer tussen beiden blijkt dat de Amersfoorter diverse keren geld aan S. heeft gegeven en dat mogelijk terug wilde hebben. Over de relatie tussen de twee en de reden van de afspraak in Ermelo is geen helderheid gekomen. Ook het motief voor de beestachtige daad is onduidelijk.

IN TRANEN

Janet S. ontkent de moord te hebben gepleegd. De vrouw was donderdag in tranen tijdens de zitting. S. zegt nooit seksueel contact te hebben gehad met Kuijf, zoals is beweerd.
Wel gaf ze eerder toe dat ze door Kuijf financieel werd ondersteund bij het opzetten van een hennepkwekerij met medeverdachte Youri B. Hij zou volgens S. de zakenman hebben vermoord, maar dat acht het OM onwaarschijnlijk. B. was wel degene die heeft aangewezen waar het gebruikte mes en de hakbijl begraven lagen.

MOORD

Voor het OM staat vast dat er sprake is van moord. S. zou al eerder tegenover een vriendin hebben verklaard dat ze de man iets aan wilde doen. Ook is er in het vakantiehuisje gedurende langere tijd geweld uitgeoefend, zodat er ook momenten zijn geweest waarop de verdachte zich had kunnen bezinnen, stelt het OM.

BEWIJS

De recherche heeft veel bewijs aangetroffen in het nadeel van S. Zo zijn er onder meer bloedspetters met het DNA van Kuijf op haar kleding gevonden en is er uitgebreid (sporen)onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat ze een grote rol heeft gehad.

ONBETROUWBAAR

S. zit inmiddels 2,5 jaar vast, de andere verdachten wachten het proces buiten de gevangenis af. Uit de verschillende verklaringen doemt het beeld op van een onbetrouwbare vrouw met een kort lontje, die ver is afgegleden. "Ze zou haar eigen moeder nog omleggen voor 50 euro", heeft een bekende van S. gezegd.
De officier gaf aan dat de rechtbank moet bepalen of er sprake is van een psychische aandoening bij S., die niet heeft willen meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

LEED

In het requisitoir stonden de officieren van justitie stil bij het leed van de familie Kuijf. "Hun partner en vader is op een gruwelijke manier om het leven gebracht, maar na 2,5 jaar is nog steeds niet bekend wat de aanleiding was. De nabestaanden worden geconfronteerd met een verdachte die geen inzicht geeft in wat er is gebeurd en vooral geen inzicht geeft in het waarom. Die onzekerheid en onwetendheid is een grote last."

VRIJSPRAAK

Peer Szymkowiak, de advocaat van S., pleit voor vrijspraak. Hij vindt dat de bewijsvoering rammelt. Ook haalde hij uit naar de media omdat er vaak is bericht dat S. en Kuijf een seksdate hadden en dat de Amersfoorter daarna werd afgeperst. "Er was geen sprake van een seksdate en geen sprake van seks. S. is bij voorbaat al veroordeeld", zei de raadsman. De andere advocaat van S., Gita Biesmans, noemde de verklaringen van medeverdachten Youri B. en Joyce S. 'onbetrouwbaar' en 'warrig'.
Janet S besloot de zitting met de woorden "Ik vind het heel erg voor de nabestaanden. Het verdriet."
De uitspraak is op 12 december. Lees hier het twitterverslag terug van Kees Hoogendijk, die de zaak deze week volgt voor RTV Utrecht.

De officier van justitie over de zaak
De toelichting van de persofficier
De advocaat van Janet S.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.