RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kritisch rapport: interne cultuur UMC gevaar voor patiënt

UTRECHT -

Het UMC Utrecht acht een verandering van de interne cultuur noodzakelijk. Dat stelt het ziekenhuis naar aanleiding van het kritische rapport van het Kets de Vries-instituut.

Het onderzoek werd gestart na een reeks uitzendingen van Zembla over medische missers en een angstcultuur in het UMC. Het tv-programma heeft de hand weten te leggen op een samenvatting van het rapport.

Daaruit blijkt dat in het UMC sprake is van een 'hiŽrarchische stijl van leidinggeven' die 'dominant', 'incidentgedreven' en 'reactief' wordt genoemd. Deze 'dominante kenmerken' van de cultuur en het leiderschap zijn 'ronduit zorgelijk te noemen in haar potentiŽle consequenties voor de patiŽntveiligheid', zo staat in het rapport.

"Dit sluit niet aan bij wat onze medewerkers en de buitenwereld van ons vragen. Verandering van ons leiderschap, van onze cultuur en van de manier waarop we samenwerken is noodzakelijk", stelt het ziekenhuis in een reactie.

Over de uitkomsten van het rapport worden met alle medewerkers en leidinggevenden gesprekken gevoerd, laat het UMC Utrecht weten. Tot eind van dit jaar zijn er in alle onderdelen van de organisatie bijeenkomsten gepland. Op basis van de informatie die hieruit komt worden veranderingen doorgevoerd, meldt het ziekenhuis.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -