Na munt, nu ook voor bankbiljet recordbedrag

IJSSELSTEIN - Voor de tweede keer deze week is bij veilinghuis MPO in IJsselstein een recordprijs betaald voor negentiende-eeuws Nederlands geld. Een bankbiljet uit 1846 werd geveild voor 79.950 euro.
Het vorige record voor zo'n bankbiljet stond op 44.000 euro, dat werd in 2013 betaald. Dinsdag werd bij MPO (Munten en Postzegel Organisatie) al een record gevestigd met de veiling van een zilveren gulden uit 1867 die 104.550 euro opbracht.
De particuliere verkopers willen anoniem blijven, maar ze komen uit de provincie Utrecht. Ze hadden het bankbiljet uit erfenis verkregen. Het groen/witte biljet was op een kartonnetje geplakt en sierde ingelijst achter een glasplaatje tientallen jaren een muur boven een bureau. De familie wilde na al die jaren laten uitzoeken of het biljet misschien enige waarde zou hebben. Winkeliers schatten het kleinood op 2000 tot 10.000 euro. Die schatting werd donderdagmiddag ruimschoots overschreden.
Papiergeld uit de 19e-eeuw is per definitie zeldzaam, zegt MPO. Pas in 1846 werd de Nederlander voor het eerst geconfronteerd met muntbiljetten. Ze werden op grote schaal in omloop gebracht om het tekort aan muntgeld op te vangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.