Vrijwilligers krijgen les in herkennen van dementie

UTRECHT - Vrijwilligers kunnen helpen bij het herkennen van dementie bij ouderen. In Utrecht worden de vrijwilligers van het huisdierenproject DUO erop getraind.
Het Duo-project koppelt ouderen en vrijwilligers aan elkaar om er zo voor te zorgen dat mensen met psychische of lichamelijke klachten hun huisdier kunnen houden. Vrijwilligers nemen een deel van de zorg voor het dier over. "Dat kunnen wandelingen zijn, maar ook bijvoorbeeld een ritje met een ziek dier naar de dierenarts", zegt Djouke Rijtsma.

DEMENTIEVRIENDELIJK

De vrijwilligers van het 'Duo-project' kregen de afgelopen dagen een training van '
' om beter te worden in het herkennen van de eerste signalen van beginnende dementie. "We willen daarmee de vrijwilligers meer inzicht geven in hoe ze de eerste tekenen kunnen herkennen", zegt Merel Postema. Ze geeft trainingen aan uiteenlopende organisaties. "Samen kunnen we sneller zien wie hulp nodig heeft."
Djouke Rijtsma is zo'n vrijwilliger. Zij loopt enkele keren per week met Wanda op, het hondje van een oudere mevrouw die na een tia moeite heeft met lopen.

MAATJE

Het bazinnetje van Wanda is intussen verguld met de hulp. "Zonder de vrijwilligers was ik misschien mijn maatje kwijtgeraakt", zegt mevrouw Vernooij uit Utrecht. "Maar niemand wil afscheid nemen van een huisdier. Ik stel me zo voor dat dat niet anders is voor mensen die dementie hebben."
Volgens trainer Merel Postma is het zaak om de komende tijd niet alleen meer vrijwilligers te werven voor dit soort projecten, maar vooral ook om ze te trainen in het herkennen van beginnende dementie. "Het aantal mensen met dementie zal in de toekomst snel toenemen. Het is daarbij vooral van belang dat beginnende dementie snel wordt onderkend en die vrijwilligers kunnen daar een grote rol in spelen."

Vrijwilligers helpen bij herkenning dementie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.