Sestertie Oudewater nog geen bewijs van Romeins leven

OUDEWATER - De vondst van een sestertie in Oudewater is nog geen argument voor Romeins leven in die omgeving. De gemeente voerde de oude munt donderdag in een persbericht op als het eerste tastbare bewijs dat het gebied in het begin van onze jaartelling werd bewoond. Een Woerdense historicus en de vinder zelf temperen de verwachtingen echter.
Het antiek muntstuk lag in een weiland tussen puin van een oude kerk die in de jaren '70 in het centrum werd gesloopt. De brokstukken waren gebruikt om sloten in het buitengebied te dempen. Amateurarcheoloog Herman van Eijk uit Oudewater vond de munt van drie centimeter vlak onder het maaiveld.

GEREFORMEERDE KERK

"Vaak liggen de vondsten een stuk dieper, dus ik ben uitgebreid gaan onderzoeken hoe dit muntje op die plek terecht is gekomen", zegt Van Eijk. Hij vermoedt dat de sestertie mee is gekomen toen de gereformeerde kerk in de Rootstraat tegen de vlakte ging.
De munt wordt ruim gedateerd tussen 23 vóór en 275 jaar na Christus. "Door sporen die de tijd heeft achtergelaten is niet te zien onder welke keizer de munt is geslagen", aldus Van Eijk. "Op basis van de afmeting en het gewicht moet het wel een sestertie zijn. In die tijd was het genoeg geld om een paar broden te kopen."

TASTBAAR BEWIJS

De gemeente Oudewater ziet in de vondst het eerste tastbare bewijs dat er duizenden jaren geleden Romeinen in Oudewater hebben gewoond. Eerder waren er al vermoedens, nadat er botresten en resten van verbrandingsplekken waren gevonden. Volgens Van Eijk kan het echter ook zijn dat een voorbijganger het muntje heeft laten vallen en hoeft dat niet eens in de Romeinse tijd te zijn gebeurd. "Maar dat er Romeinen in Oudewater hebben gewoond staat voor mij vast. Ik hoop de komende periode meer bewijs te vinden."
De Woerdense historicus en Romeinenkenner Lex Albers noemt de stelling dat naast Woerden ook Oudewater een Romeinse nederzetting had voorbarig. "In Woerden stond Castellum Laurium, een groot Romeins fort langs de Limes. Het gebied rond Oudewater was vooral moeras met hier en daar een hutje. Ik denk eerder dat een Romeinse soldaat tijdens een wandeltocht een muntje is verloren. Maar ook dat is natuurlijk een mooi verhaal."

MIJLPAAL

Van Eijk wil niet zeggen waar het muntje precies opdook, uit angst dat meer mensen er gaan zoeken. Oudewater noemt de vondst in ieder geval een mijlpaal en gaat de munt volgend jaar tentoonstellen in het stadhuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.