RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechtse oogarts onderzoekt de dikke en de dunne

UTRECHT - De Utrechtse oogarts Richard Zegers heeft het medisch-wetenschappelijke vakblad Scottish Medical Journal gehaald met een onderzoek met een wel heel ongebruikelijk onderwerp. Samen met zijn nu 14-jarige dochter Lara bekeek Zegers het oogletsel dat Stan Laurel en Oliver Hardy door de jaren heen moeten hebben opgelopen.

Vijf maanden lang bekeken vader en dochter 92 van de 106 films, waarin 'de dikke en de dunne' altijd met elkaar overhoop lagen. Ze turfden de keren dat er oogletsel optrad (88 keer, vooral bij Hardy) en beschreven wat de gevolgen zouden zijn geweest als het letsel in het echt was toegebracht.

Het vaakst blijkt het slapstick-duo gebruik te maken van de 'eyepoke', waarbij de een zijn wijsvinger in het oog van de ander boort. Ook krijgen de ogen van de hoofdrolspelers het te verduren door stokken, rondvliegende champagnekurken, zwiepende takken, buskruit, een haarborstel en vogelpoep. In de films veroorzaken de oogletsels geen blijvende schade. In het echt zouden in elk geval Hardy (de dikke) en in mindere mate Laurel (de dunne) slechtziend of zelfs blind zijn geworden.


MOZART EN BACH

Volgens Zegers, in het dagelijks leven oogarts in het Diakonessenhuis Zeist/Utrecht, hebben hij en zijn dochter het eerste medisch-wetenschappelijke artikel over Laurel en Hardy geschreven. Hij zegt dat het een spontaan idee was en niet bijvoorbeeld een schoolopdracht van zijn dochter. Zeegers doet wel vaker onderzoek naar minder alledaagse onderwerpen. Zo promoveerde hij op de ziekten en doodsoorzaak van Mozart en Bach.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht