Koos Spee: "Rouwstoet moet altijd voorrang hebben"

SOESTERBERG - Een officiële rouwstoet moet in principe altijd voorrang krijgen, behalve bij verkeerslichten. Daarvoor pleit voormalig landelijk verkeersofficier van Justitie Koos Spee uit Soesterberg. Volgens hem zijn de regels nu te onduidelijk.
Een officiële rouwstoet is een aantal auto's die de bij wet bepaalde herkenningstekens voeren. Dat is een zwart vlaggetje met drie witte strepen in het midden. Ook particuliere auto's kunnen tijdens een uitvaart zo'n vlag op de auto monteren. Op dit moment heeft een rouwstoet nog maar beperkt voorrang.

RESPECT

"Ik zou willen dat in de wet goed geregeld wordt dat een rouwstoet voorrang heeft", zegt Spee tegen RTV Utrecht. "Altijd met uitzondering van een verkeerslichteninstallatie."De voormalig verkeersofficier noemt het een stukje respect dat weggebruikers zo kunnen tonen.
Dolf Meijers is eigenaar van een bedrijf dat rouwauto's en volgauto's verhuurt. Als chauffeur komt hij regelmatig tegen dat mensen de rouwstoet doorbreken. "Je moet het geluk hebben dat iemand het fatsoen heeft om te stoppen", zegt Meijers. Hij pleit al jaren voor aanpassing van de wet en heeft in het verleden regelmatig hierover gesproken met ambtenaren van het ministerie.
Meijers is blij met het pleidooi van de voormalig verkeersofficier. "Dat zou heel mooi zijn, ook voor de familie. Dan blijft de stoet intact."

ASOCIAAL

Het is volgens Spee belangrijk dat de wet aangepast wordt. "Je kan natuurlijk wel zeggen het kan uit je inborst komen, je zou uit jezelf zo netjes moeten zijn. Maar we weten allemaal dat er asociale verkeersdeelnemers zijn die daar anders over denken. Het moet dus gewoon goed geregeld zijn."

VOORRANG

Op dit moment heeft een rouwstoet voorrang bij een gelijkwaardige kruising. De eerste auto van een rouwstoet moet wel voorrang verlenen aan rechts; als de stoet eenmaal gepasseerd is hoeven de volgauto's geen voorrang te geven aan medeweggebruikers van rechts. Ook hoeft een rouwstoet niet voor een zebrapad te stoppen en heeft de stoet voorrang op de lijnbus die binnen de bebouwde kom een bushalte verlaat. Deze beperkte voorrangsregels gelden alleen wanneer alle auto's voorzien zijn van een vlag. De vlag, met witte strepen, moet aan de linker- en rechterkant van de auto gemonteerd zijn.


"Ik zou willen dat in de wet goed geregeld wordt dat een rouwstoet voorrang heeft"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.