"Zorgcontracten werken medische behandeling vaak tegen"

UTRECHT/DEN HAAG - Meer dan driekwart van de mensen die in de zorg werken worden gehinderd door verzekeraars. Uit onderzoek van de Consumentenbond en vakvereniging VvAA in Utrecht blijkt dat contracten met zorgverzekeraars vaak geheime afspraken bevatten, waardoor medici en medewerkers van instellingen niet de zorg kunnen verlenen die ze als professional nodig achten.
Het onderzoek wijst uit dat door de beperkende voorwaarden behandelingen worden ingekort en patiënten niet de meest geschikte medicijnen krijgen. Volgens de ondervraagde artsen, fysiotherapeuten, psychologen en andere medici riskeren de zorgverleners boetes of zelfs het verlies van het complete contract.
De Consumentenbond en de VvAA zeggen dat de verzekeraars hun cliënten beloftes doen die ze vervolgens bij de medici tegenwerken. "Het is onacceptabel dat zorgverzekeraars aanvullende zorgverzekeringen blijven aanbieden met bijvoorbeeld dertig fysiotherapiebehandelingen extra, terwijl zorgverleners vanwege hun werkcontract nog niet de helft kunnen geven", aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond.
De Consumentenbond en VvAA willen dat beperkende afspraken voor iedereen duidelijk zijn en willen een einde aan de beperkingen. De organisaties vinden dat verzekerden de zorg moeten krijgen waar ze voor hebben betaald van de zorgaanbieder waar ze voor hebben gekozen.
De VvAA is een belangenorganisatie voor medici, paramedici, medisch studenten en werknemers in zorginstellingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.