Koninklijke Nederlandse Munt al eeuwen aan Utrecht verbonden

UTRECHT - De historie van de Munt in Utrecht gaat zeker vier eeuwen terug en vindt zijn oorsprong al in de vroege middeleeuwen. Vandaag werd bekend dat het bedrijf door een Belgische investeerder is opgekocht. Een historisch overzicht.
De Koninklijke Nederlandse Munt rekent zelf het jaar 1567 als het begin van van haar eigen geschiedenis. Philips II van Spanje opende in Utrecht een munthuis. Sindsdien werd daar een provinciale munt geslagen.

STADSMUNT

Toch gaat de traditie van het munten slaan in Utrecht veel verder terug. De bisschop van Utrecht kreeg in 937 al het recht om in de stad munten te slaan. Veel steden hadden toen hun eigen munt, wat de handel ingewikkeld maakte. Utrecht produceerde sindsdien ook een eigen munteenheid.
De eerste Nederlandse koning, Lodewijk Napoleon, voerde in 1806 een landelijke munt in. De onderneming in Utrecht was sinds 1807 nog de enige instantie die het muntgeld mocht maken en verspreiden. Utrecht had namelijk het best uitgeruste munthuis van het land en werd daarom omgedoopt tot 's Rijks Munt, een zelfstandig bedrijf.

STAATSBEDRIJF

In 1912 werd de Munt formeel een staatsbedrijf onder beheer van de minister van Financiën. Sinds 1994 is de Nederlandse Munt weer zelfstandig, met de Staat als enige aandeelhouder. In 1999 kreeg de onderneming het predicaat 'Koninklijk'.
De KNM slaat tegenwoordig jaarlijks ruim 254 miljoen euromunten, niet alleen voor Nederland maar ook voor Luxemburg. Daarnaast slaat het bedrijf munten voor Aruba en Malta. Uit het pand aan de Leidseweg in Utrecht komt ook de Antilliaanse gulden, die op Sint Maarten en Curaçao wordt gebruikt. Verder produceert de Munt onder meer vele soorten herdenkingsmunten.

SCHULDEN

Vorig jaar bleek dat de Munt met interne problemen en
kampt. Een afgekeurde partij van 850 miljoen Chileense peso's leidde tot een boete wegens wanprestatie. Het ministerie van Financiën bleek nog bijna 19 miljoen euro tegoed te hebben van het bedrijf.
Afgelopen voorjaar besloot het kabinet de Koninklijke Nederlandse Munt te koop te zetten. Het Belgische bedrijf Groep Heylen hapte voor 3,6 miljoen euro toe. Het bedrijf zoekt naar een goedkoper onderkomen in de omgeving. De toekomst van het monumentale pand aan de Muntkade is ongewis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.