Milieuproject CargoHopper verdwijnt geruisloos

UTRECHT - De CargoHopper in Utrecht is niet meer. Het milieuvriendelijke project is twee jaar geleden gestopt, zonder dat daar enige ruchtbaarheid aan is gegeven. De CargoHopper was een elektrisch aangedreven wagentje dat door de binnenstad van Utrecht reed om winkels te bevoorraden.
Het project startte in 2009 en kreeg toen een stimuleringssubsidie van bijna 160.000 euro van de provincie Utrecht. De gemeente Utrecht won een prijs voor haar stadsdistributie en schonk een deel van dat geld aan CargoHopper, een bedrag van ruim 80.000 euro.
De SP in Provinciale Staten is onaangenaam verrast door het oude nieuws. De partij zegt het merkwaardig te vinden dat de provincie ruim anderhalve ton in een project stopt en dan niets zegt als het project mislukt. Statenlid Bosman van de SP: "We hebben vandaag nog eens uitgebreid gezocht of wij in de Provinciale Staten zijn geïnformeerd over het stopzetten van het project, maar we hebben niets kunnen vinden. En daar ben ik stomverbaasd over. Als je zo veel geld uitgeeft dan wil je dat wel weten."
Volgens een woordvoerder van de provincie heeft CargoHopper voldaan aan de voorwaarden die gesteld zijn aan de subsidie en zijn de doelen bereikt.

MEER SUBSIDIE

Het bedrijf achter CargoHopper wilde eigenlijk nog veel meer subsidie krijgen. Bij de provincie werd een aanvullend verzoek gedaan voor een bedrag van ruim ?283.000. Dat verzoek werd afgewezen. En ook de gemeente Utrecht wilde verder geen subsidie verstrekken.
CargoHopper zegt dat het mislukken van het project in Utrecht te wijten is aan een gebrek aan klanten en de te hoge kosten. De onderneming had te weinig volume om het project rendabel te maken. Wat er met de 160.000 euro provinciegeld gebeurd is kon een woordvoerder van het bedrijf niet zeggen, maar hij meent dat alles netjes is verantwoord.
CargoHopper is ook actief in andere steden. In Amsterdam rijden meerdere wagentjes, het project in de hoofdstad wordt zwaar gesubsidieerd. Ook in Enschede rijdt een CargoHopper, ook daar heeft het project voor drie jaar subsidie gekregen. Het wagentje dat in Utrecht met overheidsgeld is gemaakt, rijdt nu dus waarschijnlijk in één van die steden.

Cargohopper is een stille dood gestorven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.