"Utrechtse strafpleiter slachtoffer etnisch profileren"

UTRECHT - De Utrechtse advocaat Yassine Bouchikhi heeft aangifte gedaan bij justitie. Hij vindt dat hij op basis van zijn uiterlijk verkeerd is behandeld. Bouchikhi wilde op 4 september naar zijn cliënt in het arrestantencomplex in Assen, maar het bleek langer te duren dan normaal. Later ontdekte hij dat er meer speelde die dag.
"Op het moment dat ik binnenkwam, nog voordat überhaupt naar mijn naam was gevraagd, twijfelt men al of ik wel advocaat zou zijn", zegt Bouchikhi. Of het ging om etnisch profileren staat niet in het proces verbaal. Maar als er direct een oordeel wordt gevormd, nog voordat een woord is gewisseld, gaat het dus om uiterlijke kenmerken, zegt de strafpleiter.
Bouchikhi baalt van het incident. Hij voelt zich enigszins geïrriteerd en vindt het zeer vervelend. "Iedereen moet gelijk worden beoordeeld en mensen die vinden dat dat niet zo hoort te zijn, horen niet bij Vrouwe Justitia te werken."
CLIËNT
Bouchikhi vindt het raar dat er van het incident zonder zijn weten proces-verbaal is opgemaakt dat is toegevoegd aan het dossier van zijn cliënt. Hij heeft geen idee waarom.
De Utrechtse strafpleiter verwacht dat het incident een aparte zaak zal worden. Het gaat vermoedelijk lang duren voordat de rechter zich daarover gaat buigen. Eerst moet de hoofdofficier van justitie een onderzoek instellen.
Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigt dat een klachtenbrief is binnengekomen.

Utrechtse strafpleiter Bouchikhi: ik was slachtoffer etnisch profileren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.