Werkstraf voor kleermaker die billen en geslachtsdelen van militairen betastte

SOESTERBERG - Een Utrechtse kleermaker is veroordeeld tot een werkstraf voor het onzedelijk betasten van zeventien militairen in opleiding.
In het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingsbedrijf (KPU) in Soesterberg waar hij werkte, zat hij aan de geslachtsdelen en billen van de slachtoffers toen hij kleding wilde aanmeten.
Tijdens de zitting twee weken geleden deden meerdere slachtoffers hun verhaal. "Hij streelde m'n hele achterste. En ging op en neer bij m'n kruis," vertelde een van hen. Een andere getuige vertelde over een soortgelijke ervaring. "Ik stond met m'n bek vol tanden. Hij ging met m'n hand over m'n kruis."

ZOENEN

"En weer een andere getuige zei dat M. een compliment gaf dat hij lang was. En daarna vroeg of alles zo lang was," hoorde verslaggever
tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtszaal. "Het leek alsof hij me ging zoenen. Hij keek me heel indringend aan," verklaarden weer andere slachtoffers.

OPJUTTEN

De verdachte ontkent dat hij de bedoeling had om de militairen aan te randen. "Zijn advocaat vond dat het erop leek dat de militairen elkaar aan het opjutten waren," vertelde Geijtenbeek. "Hij zei dat er alleen verklaringen zijn en geen camerabeelden of sporen."

OVERWEGING RECHTER

De rechtbank vindt dat de man zijn functie heeft misbruikt en dat hij inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke integriteit van de militairen. Ook is meegewogen dat hij niet eerder met justitie in aanraking is gekomen en dat hij zijn baan kwijt is door het plegen van deze feiten.
Uit de afgelegde slachtofferverklaringen blijkt dat de impact voor de slachtoffers beperkt is gebleven. De rechtbank legt daarom een lagere straf op dan geëist. Het OM wilde, naast een werkstraf van 240 uur, ook nog twee maanden voorwaardelijke celstraf.
De Utrechter heeft uiteindelijk een werkstraf van 240 uur opgelegd gekregen, waarvan tachtig uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.