"Utrechters moeten overlast melden tijdens jaarwisseling"

UTRECHT - Utrecht hoopt dat inwoners tijdens de jaarwisseling hun ogen en oren extra open houden. De gemeente wil graag dat ze verdacht gedrag signaleren en deze situaties doorgeven aan de politie. Vorig jaar waren er namelijk veel autobranden en vernielingen en die wil de stad dit keer voorkomen.
Er worden speciale trainingen georganiseerd waarbij mensen leren wat ze kunnen doen in zo'n verdachte situatie. Een voorbeeld van verdacht gedrag is iemand die in auto's gluurt of rondhangt op plekken waar hij of zij niet hoort. "We promoten niet dat je zelf politieagent moet gaan spelen, maar je kunt wel mensen aanspreken en vragen of je ze ergens mee kan helpen", vertelt agent Alfred Folkeringa, die de training geeft.

STUKJE VEILIGER

De gratis training is voor iedereen die in de gemeente Utrecht woont en zijn wijk een stukje veiliger wil maken. En alle hulp is welkom volgens veiligheidsadviseur Astrid Puik: "We hebben extra ogen en oren in de wijk nodig. Je kunt niet op elke hoek van de straat een handhaver neerzetten."
Whatappgroepen zijn een goede eerste stap, maar extra hulp op straat is er nog niet. Daar kunnen bewoners bij helpen, maar Fons Gennisse, woonachtig in de Dichterswijk, weet nog niet zeker of hij zomaar op een verdacht persoon zou afstappen. "Je kijkt toch altijd een klein beetje de kat uit de boom. Voordat je echt iets gaat doen, denk je toch: stel je voor het dat iemand is die mij iets zou willen aandoen", zegt Gennisse.

Trainingen in Utrecht om verdacht gedrag te herkennen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.