RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Busreizigers Leusden niet tussen wal en schip"

1/2
LEUSDEN - De gevolgen van het schrappen van een van de twee buslijnen door Leusden worden begin volgend jaar geŽvalueerd. Dat is de uitkomst van een gesprek dat donderdagmorgen plaatsvond in het gemeentehuis.

Op 11 december neemt vervoersmaatschappij Syntus het busvervoer in de provincie Utrecht over van Connexxion. In Leusden verdwijnt daardoor een van de twee buslijnen die het dorp verbindt met Amersfoort.


PETITIE

De afgelopen maanden groeide het verzet hiertegen omdat veel reizigers die aan de zuidkant van Leusden wonen, vrezen geÔsoleerd te raken. Een petitie van de lokale afdeling van de SP voor het behoud van een buslijn werd ruim 2500 keer getekend.

In het gemeentehuis van Leusden vond donderdagmorgen een gesprek plaats tussen de Provincie Utrecht, de gemeente Leusden, vervoerder Syntus en de Stichting Maatschappelijke Begeleiding Leusden.


PROTEST

Terwijl binnen de zorgen over het busvervoer werden besproken, werd buiten geprotesteerd door een groep SP'ers en bezorgde Leusdenaren. "Ik ben nu al niet zo goed ter been en moet straks een heel stuk lopen om op de bus te stappen die wel blijft rijden", aldus inwoonster Gera Wijmar.

Vervoerder Syntus laat wel een buurtbus rijden op het traject van de geschrapte lijn, maar hierin is maar plaats voor acht mensen. Bovendien zal de bus maar eens per uur rijden in plaats van ieder kwartier, zoals nu het geval is.

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek van de Provincie Utrecht begrijpt de zorgen van de reizigers maar wil Syntus een kans geven om de nieuwe dienstregeling uit te proberen.


TELLINGEN

Tellingen van de vervoerder geven volgens haar aan dat er weinig gebruik werd gemaakt van de geschrapte buslijn. "Maar uiteraard mogen er geen reizigers tussen wal en schip belanden", gaf Verbeek na afloop van het gesprek aan.

De SP heeft zelf ook geteld hoeveel mensen er gebruik maken van de bus en komt op een veel hoger aantal. SP-bestuurslid Ruud Stuivenberg vindt het dan ook jammer dat Syntus eerst de situatie aan wil kijken. "Het gaat nooit passen in die buurtbus en de komende tijd zal duidelijk worden hoe groot het probleem is."


AFSPRAKEN

Afgesproken is dat begin februari wordt geŽvalueerd hoe de nieuwe dienstregeling bevalt. Ook zal de Stichting Maatschappelijke Begeleiding Leusden betrokken worden bij het opstellen van het vervoersplan voor 2018. De SP gaat op haar beurt in kaart brengen hoeveel mensen er door de veranderingen geen gebruik meer maken van de bus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht