RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Videofietser: valt nog veel te verbeteren in Amersfoort

1/3
AMERSFOORT - In Amersfoort staan heel veel paaltjes op fietspaden, soms op gevaarlijke plekken en niet erg zichtbaar. Ook zijn veel kruispunten onlogisch. Dat zegt Marco van Eijck. Hij is een van de ruim honderd Amersfoorters die afgelopen maanden met een camera op zijn stuur door de stad fietste. Vanavond is er een evaluatie.

Van Eijck doorkruist dagelijks voor zijn werk de stad. "Er zijn in Amersfoort een paar zogeheten fiets-snelroutes gemaakt. Daardoor kan ik heel mooi langs de spoorlijn het fietspad volgen met allemaal ongelijkvloerse kruisingen. Dan ben ik binnen twintig minuten van Amersfoort-Noord naar Amersfoort-Zuid. Dat moet ik met de auto nog maar zien te redden."

Door het videoproject fietste Van Eijck veel bewuster door de stad en hij keek de filmpjes ook regelmatig terug. Vooral de vele paaltjes vielen hem op. "Je komt de bocht om en er staat opeens een paaltje op het pad", zegt de videofietser. "Die staan soms op posities opgesteld dat als je de bocht uitvliegt, je halsbrekende toeren moet uithalen om de paaltjes te ontwijken."


TEGELIJK

Ook sommige verkeerssituaties zijn volgens de videofietser te verbeteren. "Wat soms bedacht is dat fietsers op een kruising in alle richtingen gelijk groen licht krijgen", zegt Van Eijck. "Bij de Utrechtseweg is zo'n punt. Alle fietsers moeten dan tegelijkertijd de kruising op, maar 's ochtends heb je grote groepen scholieren die de kruising oprijden. Dan moeten andere fietsers wachten."

Van Eijck bespreekt het resultaat van de proef vanavond met alle andere videofietsers en de gemeente tijdens het fietsevent van 033opdefiets in de Nieuwe Stad in Amersfoort. Voor hem is de proef geslaagd, maar hij gaat zijn routes niet meer opnemen: de camera moet terug naar de gemeente.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht