Weinig animo voor taalactie Utrecht

UTRECHT - Het loopt nog niet storm met klachten over teksten van de gemeente Utrecht. Sinds begin oktober kunnen inwoners van de stad melding maken van onbegrijpelijke brieven, wijkberichten of andere uitingen van de gemeente. Utrecht heeft daarvoor een speciale webpagina geopend maar tot nu hebben slechts vijf inwoners van de stad iets gemeld.
Zo kreeg een inwoner van de stad een ontvangstbevestiging van de gemeente, maar in die brief stond niet wat de ambtenaar nu precies ontvangen had. Een andere inzender wees de gemeente op onduidelijkheden in een parkeervergunning voor bezoekers van de stad. Een volgende melding ging niet over een brief of wijkbericht, maar over de tekst op een glasbak. Die luidt: "Container aan bij de zijde gebruiken."
Naast de vijf inwoners die de gemeente wezen op onduidelijke teksten, kwam er nog een zesde melding van een collega-ambtenaar binnen via de site Utrecht.nl/datkanbeter. Die stoorde zich aan een onduidelijke tweet.

DUIDEN

De gemeente weet niet precies wat ze van dit kleine aantal meldingen moet denken. "Het is moeilijk te duiden wat dit betekent. Aan de ene kant zou het kunnen betekenen dat wij het als gemeente best goed doen, en dat onze teksten voldoende duidelijk zijn", zegt gemeentewoordvoerster Karen Vlasblom. "Er is binnen de organisatie sinds het start van de actie extra aandacht voor begrijpelijk schrijven."
"Maar het kan aan de andere kant ook betekenen dat deze actie nog onvoldoende bekend is onder de inwoners van de stad", zegt Vlasblom. We gaan er in ieder geval de komende tijd opnieuw aandacht voor vragen. Misschien komen er dan extra meldingen binnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.