RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

PvdA en VVD: 17 miljoen voor regionale omroepen

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Regeringspartijen VVD en PvdA willen 17 miljoen euro uittrekken om de nieuwsvoorziening van regionale omroepen niet in gevaar te laten komen. De omroepen moeten het geld wel gebruiken om meer samen te gaan werken met elkaar, met de NOS en met regionale kranten.

Regionieuws is van belang voor de samenleving, vinden de partijen. "Mensen willen niet alleen weten wat de uitkomst is van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ook wat de provincie of gemeente heeft besloten of hoe die brand in het naburige dorp is afgelopen", zegt PvdA-Kamerlid Mohandis.


PROGRAMMA'S

VVD-Kamerlid Elias stelt dat er nu wel intensief samengewerkt moet worden. "Ook de VVD vindt onafhankelijke en pluriforme regionale omroepen van groot belang. Om zo veel mogelijk van hun geld naar programma's te laten gaan en niet naar bureaucratie, is het essentieel dat ze beter gaan samenwerken. Ook zij kunnen elke euro immers maar één keer uitgeven."

PvdA en VVD dienen maandag bij het debat over de mediabegroting hun plan in. De coalitiepartijen vragen het kabinet daarin om een samenwerkingsfonds uit te werken dat gecoördineerd wordt door de koepel van regionale omroepen.


BUDGET

Dit najaar werd nog bekend dat de omroepen juist 17 miljoen euro moeten bezuinigen. De omroepen waren het namelijk niet eens geworden over een samenwerking. RTV Utrecht wordt daardoor met 1,1 miljoen euro gekort door het Rijk. Dat is 11 procent van het totale budget van de Utrechtse regionale omroep.

Het bedrijf kondigde daarom al een reorganisatie aan. Elf medewerkers verliezen daardoor hun baan en de programma's Westbroek!, Van Rossem vertelt en Namen & Rugnummers verdwijnen van de televisie.


RTV UTRECHT

Directeur Paul van der Lugt van RTV Utrecht laat in een reactie weten dat de voorgenomen bezuiningen bij zijn omroep gewoon plaatsvinden. "Dat moet gewoon doorgaan, want het gaat om een financiële bijdrage van één keer. Die houden we niet en het is dus incidenteel geld, dat we niet ieder jaar krijgen. Dus die bezuiniging blijft gewoon intact."Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht