Huur omlaag voor 'dure scheefwoners' in Utrecht

UTRECHT - Utrechters met een laag inkomen en een dure huurwoning gaan minder huur betalen. Dat heeft de gemeente Utrecht afgesproken met de vijf grootste woningcorporaties en de huurdersorganisaties. De partijen willen huizen zo betaalbaar houden voor mensen die minder te besteden hebben.
Het gaat vooralsnog om een proef, die komend jaar ingaat. Maar als blijkt dat het plan succesvol is, krijgt de groep zogeheten 'dure scheefwoners' structureel een korting op de huur. Woningbouwcorporaties gaan bovendien campagne voeren om het gebruik van huurtoeslag te stimuleren.

MINDER HARD

De partijen hebben ook afgesproken dat de huurverhoging voor Utrechters met lage inkomens volgend jaar lager uitvalt. Naar verwachting ligt deze in 2017 op 1 procent. De huren zijn de afgelopen jaren sowieso minder hard gestegen. In 2013 was de gemiddelde stijging van de huurprijs bij corporaties nog 5 procent.
De corporaties, gemeente en huurdersorganisaties laten bovendien weten dat het aantal sociale huurwoningen tot 2021 met 1800 omhoog gaat.

REACTIES

Wethouder Paulus Jansen is blij met de afspraken. "Mensen met een dikke én een smalle beurs moeten goed kunnen wonen in Utrecht. Er is in Utrecht nog steeds een nijpend tekort aan sociale huurwoningen. Corporaties, gemeente en huurdersorganisaties doen er van alles aan om de voorraad sociale huurwoningen te vergroten."
Ook de SP in Utrecht, de fractie van Jansen, is blij met de afspraken over de scheefwoners. "Dankzij deze nieuwe afspraken hoeven ze niet te verkassen en krijgen ze ook nog eens meer te besteden onder de streep. In één woord: geweldig," zegt raadslid Nicole van Gemert.

SP in Utrecht: "In één woord: geweldig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.