"Bereikbaarheid Utrecht Science Park moet nodig verbeteren"

UTRECHT - De bereikbaarheid van Utrecht Science Park moet beter. Dat vindt de provincie Utrecht, die onderzoek heeft laten doen naar de haalbaarheid van een treinstation op de Uithof en daarmee ook de aanleg van een nieuwe spoorlijn.
Het Utrecht Science Park groeit de komende jaren enorm. Nu al komen er dagelijks zo'n 50.000 studenten naar de Uithof, zijn er 22.000 medewerkers, staan er 80 bedrijven en nog eens 2.500 studentenwoningen.

DRUKKER

Het zal de komende jaren alleen nog maar drukker worden, verwacht Nicoline Meijer van het USP. "Sowieso de komende 5 jaar komen er ongeveer 5.000 nieuwe banen in het gebied bij en er komen ook nog eens 10.000 studenten bij, omdat de Hogeschool Utrecht al haar faculteiten ook hierheen brengt."
De provincie Utrecht wil dat de Uithof beter bereikbaar gaat worden. De tram die momenteel wordt aangelegd kan de groei niet aan. Een treinstation zou een oplossing kunnen zijn, zegt gedeputeerde Jacqueline Verbeek van de provincie.
"Als we willen zorgen dat onze regio krachtig blijft dan zullen we ook met elkaar moeten zorgen dat het bereikbaar blijft en daar hebben we korte termijn maatregelen voor in beeld gebracht, middellange maatregelen en lange termijn maatregelen," aldus Verbeek.

DRIE MOGELIJKHEDEN

Voor het nieuwe treinstation moet er dan wel een nieuwe spoorlijn worden aangelegd. Drie mogelijkheden staan nu op papier. Een lijn die vlak langs de A27 loopt en Amersfoort met de Uithof verbindt. Een oostelijke lijn van Arnhem naar de Uithof, die vlak langs Amelisweerd loopt. Tot slot een noord-zuid-lijn van Amersfoort die onder de grond gaat bij Rhijnauwen.
De gemeente Bunnik is verontrust over de komst van een spoorlijn door het natuurgebied. Maar volgens de provincie is dat niet nodig, omdat er veel meer mogelijkheden dan alleen een nieuw treinstation op de Uithof worden onderzocht.

GESPREK

"We hebben verschillende maatregelen in beeld. Maar het is goed om van elkaar ook de zorgen te weten maar ook elkaars ambities te kennen. Dus daar zitten we met elkaar, wat mij betreft, op een goeie manier over aan tafel en zijn we over in gesprek," zegt de gedeputeerde.
De gesprekken over de bereikbaarheid van het Utrecht Science Park zijn gaande. Het is dus nog even afwachten of er werkelijk een treinstation op de Uithof komt en een spoorlijn door het natuurgebied Amelisweerd.

"Bereikbaarheid Utrecht Science Park moet nodig verbeteren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.