RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Acht jaar cel voor hoofdverdachten Utrechtse liquidatiebende

1/3
UTRECHT -

De rechtbank heeft maandagochtend de hoofdverdachten in de zaak van de Utrechtse liquidatiebende tot acht jaar cel veroordeeld. Dat is veel lager dan geŽist.

In totaal zijn er tien verdachten uit onder andere Utrecht en Nieuwegein. Het OM eiste in het zogenoemde 26Koper-proces gevangenisstraffen variŽrend van 12 maanden tot 17 jaar.


WAPENVONDST

De organisatie werd vorig jaar zomer opgerold. Dat gebeurde nadat een onderzoek naar autodiefstal in Rotterdam tot de vondst van een enorm illegaal wapendepot in Nieuwegein had geleid. Daar werden onder meer kalasjnikovs, handgranaten en geluiddempers gevonden.

De leden van de bende zijn vrijgesproken van het voorbereiden van conrete liquidaties. "Hoewel de wapens en de gestolen snelle auto's (waarin petflessen met benzine werden aangetroffen) bewijzen dat de bende liquidaties op het oog had, ligt de bewijslast voor het voorbereiden van een concrete moord hoger."

Verslaggever Kees Hoogendijk volgde de zaak. Volgens hem waren alleen Jaouad W., Levi B. en Baziadi A. aanwezig.


19 MILJOEN

De rechtbank sprak van een professionele organisatie, met een zeer gestructureerde bedrijfsvoering. Uit een nauwkeurig bijgehouden administratie bleek dat de bende in anderhalf jaar tijd 19 miljoen euro had omgezet.

De rechtbank zei verder dat 'een enorme ontwrichting van de samenleving en de openbare orde zou zijn ontstaan' als de organisatie niet zou zijn opgerold. Drie van de verdachten hebben acht jaar cel gekregen, een zeven jaar en de anderen drie jaar cel of minder.


26KOPER

De zaak heeft als codenaam 26Koper. Die verzamelnaam gaf de politie aan het dossier over de Utrechtse liquidatiebende en de rechtbank heeft 'm overgenomen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -