Kolff bestuurt in z'n eentje: "Het is heel druk"

VEENENDAAL - Het zijn drukke tijden voor burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal. Vorige week nam hij afscheid van zijn vier overgebleven wethouders na een vertrouwenscrisis in het stadsbestuur. Maandag moest hij voor het eerst als enig overgebleven bestuurder aan het werk. "Dat is heel druk," vertelde hij maandagavond in UVandaag.
Het was dan ook wel even wennen voor Kolff toen hij maandag het gemeentehuis binnenstapte. "Het was vandaag erg leeg op de collegegang. Vanochtend was voor het eerst dat ik in m'n eentje over was. Gelukkig zitten er nog wel wat medewerkers die me ondersteunen, maar de wethouders zijn weg."

ONWENSELIJK

Dinsdag moet Kolff zelfs voor het eerst in z'n eentje vergaderen. "Net zoals iedere gemeente is er op dinsdag een collegevergadering. Maar die vindt nu plaats met alleen mijzelf en een aantal medewerkers die me helpen. Dat is een aparte en een onwenselijke situatie."
Kolff vertelde dat hij in de stad ook wordt aangesproken op de politieke crisis. "Veel mensen willen graag weten wat er gebeurd is. Dat begrijp ik ook goed. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel mensen die vinden dat dit het aanzien aantast van de politiek. Daarom denk ik dat het goed is dat er snel een nieuw college komt dat weer aan de weg kan timmeren en waar mensen vertrouwen in hebben."

PERSOONLIJKE SPANNINGEN

Kolff ging ook kort in op politieke verhoudingen in het voormalige gemeentebestuur. "In zo'n college werk je nauw samen, maar je wordt bij elkaar gezet door politieke partijen. Een burgemeester krijgt de wethouders aangereikt en moet er dan maar een team van maken. Er is veel bereikt in tweeënhalf jaar tijd, maar je zag ook de persoonlijke spanningen oplopen."
Kolff heeft naar eigen zeggen z'n best gedaan om de politieke verhoudingen te verbeteren. "Ik heb altijd gezegd dat ik een coach ben. We moeten er samen aan werken, maar ik ben geen tovenaar. Uiteindelijk zag je ook dat de persoonlijke samenwerking, het botsen van karakters en de verschillende kijken op wat een wethouder moet doen onoverbrugbaar waren. En dat leidde tot een crisis."

GRATIS PARKEREN

Kolff heeft er door de
tijdelijk behoorlijk wat werk bij gekregen. "De meeste dingen zijn niet op de lange baan geschoven. Maar sommige dingen liggen politiek gevoelig, zoals het gratis parkeren op zaterdag. Die onderwerpen stellen we uit totdat er weer een college is. Maar in de tussentijd moeten er wel besluiten genomen worden en dat doet in dit geval de burgemeester alleen."
Ondertussen kijkt Kolff, net zoals de Veenendalers, uit naar een nieuw college. "Aan het nieuwe college wordt gebouwd. Dat zou er aan het eind van deze maand al kunnen zijn. Maar ik heb daar niet alle zicht op, want dat is aan de partijen die aan het onderhandelen zijn. Het zou ook over de jaarwisseling heen kunnen schieten."

HUWELIJK

Tussen alle drukte door heeft Kolff ook nog tijd om uit te kijken naar z'n
huwelijk. "Dat is gelukkig grotendeels al in de steigers gezet. Het zijn lichtpuntjes in deze moeilijkere tijden. Komende zomer staat het op stapel en daar kijk ik naar uit. En ik niet alleen."

Kolff: "Het was vandaag erg leeg op de collegegang."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.