Drugssmokkelaars voor de rechter

AMERSFOORT/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Voor de rechtbank in Utrecht is het proces begonnen tegen een bende die wordt verdacht van grootschalige drugshandel. Acht mensen staan terecht op verdenking van drugssmokkel en witwassen: vier Amersfoorters en mannen uit Vianen, Amsterdam, Almere en Bristol in Engeland. Die laatste geldt als de hoofdverdachte.
Zeven van de acht kwamen opdagen bij de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak. De rechtbank heeft de hele week uitgetrokken voor de zaak.
Het proces kende woensdag een moeizame start. Het begon later dan gepland en moest al snel onderbroken worden omdat de tolk voor de Engelsman er nog niet was.
COKE EN HEROÏNE
De acht werden in november vorig jaar opgepakt bij een grote politieactie. Justitie had al een tijdje bedrijven woningen en een vrachtwagen in de gaten gehouden in Amersfoort, Barneveld, Bunschoten, Vianen, Amsterdam en enkele plaatsen in het buitenland. Er werden grote partijen cocaïne en heroïne gevonden.
De bende wordt ervan verdacht miljoenen te hebben verdiend met transport van de drugs per vrachtwagen. Alleen al van een van de verdachten vordert justitie 2 miljoen euro.
Vijf verdachten zitten al sinds hun arrestatie vast, de andere drie zijn in afwachting van hun berechting vrij. Alle verdachten laten zich vertegenwoordigen door een eigen advocaat, wat ook bijdraagt aan de relatief lange duur van de rechtszaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.