"Zoek de grenzen op bij aanpak beruchte huisbaas"

UTRECHT - Utrecht voert deze week weer inspecties uit in een groot studentencomplex van de omstreden huurbaas Marcel van Hooijdonk. Over zijn panden regent het al jaren klachten, ondanks dat de gemeente hem nauwlettend in de gaten houdt. Het CDA in de stad is het beu en eist dat er nog harder tegen Van Hooijdonk wordt opgetreden.
CDA-raadslid Bert-Jan Brussaard heeft al lang contact met gedupeerde huurders. "Het zijn bizarre verhalen om te horen en het gaat al jaren zo. We horen verhalen over te hoge huren en te weinig onderhoud, intimidatie en overlast. Maar het is niet alleen Van Hooijdonk, er zijn meer huisjesmelkers. Maar de laatste tijd zijn er vooral klachten over hem," zei hij dinsdagavond in UVandaag.

DIT SOORT LUI

Volgens Brussaard is het verklaarbaar waarom Van Hooijdonk zoveel huurders heeft in Utrecht. "Er zijn te veel vraag en te weinig aanbod. Dus mensen moeten zich in een huis vestigen en zijn veroordeeld tot dit soort lui." De CDA'er stelt dat de omstreden huurbaas met meerdere bedrijfjes en met zetbazen werkt. Daarom is hij moeilijk aan te pakken.
Het CDA vindt dat de gemeente nog meer kan doen in de strijd tegen Van Hooijdonk. Dankzij nieuwe regels zou er gemakkelijker een zwartboek opgebouwd kunnen worden. "Er is een nieuwe wet sinds januari 2015. Daarin hebben we middelen om hem harder aan te pakken. Het CDA vindt de intentie van de gemeente goed, maar er kan een schepje bovenop."

GRENZEN

Brussaard had in UVandaag dan ook een duidelijk opdracht aan verantwoordelijk wethouder Jansen. "Zoek de grenzen op van wat de wet ons toestaat om te doen. Zit hem zo kort op de huid dat hij zijn activiteiten in Utrecht staakt en weggaat"
Wethouder Jansen doet er naar eigen zeggen alles aan om het de huisjesmelker zo moeilijk mogelijk te maken in de stad. Van Hooijdonk krijgt boetes en wordt gecontroleerd en zo gaat het ondertussen al jaren. "Ik kan hem een last onder dwangsom opleggen als hij niet voldoet aan de brandveiligheidseisen. Dat doe ik. Ik kan hem een last onder dwangsom opleggen als hij niet voldoet aan de logiesverordening. Dat doe ik. Zo zijn er een heel aantal zaken waartegen wij kunnen optreden," stelt Jansen.

RECHTSSTAAT

Er komen zo nu en dan nog steeds nieuwe vergunningsaanvragen van Van Hooijdonk binnen. Hem dwingen om te stoppen met woningverhuur kan niet, zegt Jansen. "Omdat Nederland een rechtsstaat is. Ook mensen die over de schreef gaan hebben bepaalde rechten en kunnen bijvoorbeeld in beroep gaan tegen een boete die wij uitdelen."
De wethouder kan dus naar eigen zeggen niet veel anders dan hem dicht op de huid blijven zitten. "Zolang hij niet op alle vlakken voldoet aan de kwaliteitseisen die we stellen, dan maken we hem het leven heel erg zuur. Dat geldt ook voor zijn concurrenten."

Wethouder Jansen: "We pakken hem aan"
CDA: "Zoek de grenzen op"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.