Voetbalteams weigeren te spelen op kunstgras

PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer voetbalclubs mijden kunstgras. De NOS meldde dit weekend dat er hogere concentraties kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels zitten dan mag. Sindsdien weigeren steeds meer teams te spelen, zoals twee teams van Brederodes in Vianen
Zo mag Tijmen Beverloo uit Vianen niet meer met zijn team voetballen op kunstgras. Zijn moeder Chantal is bang dat hij ziek wordt. "Ik ga echt bij mezelf te rade wat ik wil. Wil ik dat m'n zoon gezond blijft of wil ik dat hij toch misschien ziek kan worden. Dan heb ik liever niet ziek, want ik wil hem gezond houden."

KANKERVERWEKKEND

De onrust komt nadat deskundigen bij de
zeiden dat er maar beter helemaal niet meer op kunstgras gevoetbald kan worden. "Want kanker ontstaat niet direct als je bloot wordt gesteld aan een kankerverwekkende stof. Als je rookt, dan krijg je niet direct kanker. Daar gaat een hele tijd overheen, maar in de tussentijd doe je eigenlijk een experiment op gezonde mensen," vertelde hoogleraar Bob Löwenberg van het Erasmus MC.
Toch wacht Brederodes in Vianen de resultaten van het onderzoek naar de rubberkorrels af voordat de club zelf maatregelen neemt. Uit navraag bij andere clubs in onze provincie blijkt dat zij hetzelfde doen.

AAN DE HAND

FC Driebergen grijpt wel in. Dat laat de jongste voetballertjes al een tijdje niet meer op het hoofdveld spelen. Maar dat betekent niet dat de club zeker weet dat er iets aan de hand is. "Daar wil ik niets over zeggen, want men weet het niet. We willen het voor zijn dat mensen straks zeggen dat hun kinderen er jaren op gespeeld hebben," stelt trainer Hans van Vugt.
Als Tijmen in Vianen het zelf mocht beslissen, dan zou hij het wel weten. "Ik zou er wel op voetballen, maar niet te veel gaan liggen." Maar voor zijn moeder is de maat vol. "Er zijn zoveel mensen die wat zeggen. Maar het is heel vaag. Het blijft vaag en dat is heel vervelend."
Staatssecretaris Dijksma van Milieu zei dinsdag dat ze hoopt dat het RIVM in Bilthoven snel met duidelijkheid komt.

"Het blijft vaag en dat is heel vervelend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.