Politici vaker agressief bejegend

PROVINCIE UTRECHT - Nederlanders die een politiek ambt bekleden, zoals burgemeesters en raadsleden, hebben het afgelopen jaar vaker met agressie te maken gehad dan in eerdere jaren. Het aantal politici dat de afgelopen twee jaar via sociale media agressief werd benaderd is zelfs verdubbeld, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag weten.
Een van de mogelijke redenen voor de stijging is de vluchtelingencrisis, die aanleiding was voor een reeks inspraakavonden in gemeenten, stelt het ministerie. Zorgen over asielzoekers mogen wat minister Ronald Plasterk betreft echter nooit leiden tot agressie tegen politici.

ONACCEPTABEL

"Inwoners van een gemeente hebben altijd het recht hun mening te geven over bijvoorbeeld de komst van een asielzoekerscentrum, maar het is volstrekt onacceptabel als dit gepaard gaat met gescheld of zelfs bedreigingen," aldus de minister.
Uit het onderzoek van het ministerie blijkt dat het overheidspersoneel als geheel het afgelopen jaar juist minder vaak agressief werd bejegend. Volgens Plasterk is hier de afgelopen jaren ook veel aandacht aan besteed. "We hebben werkgevers en sociale partners bijvoorbeeld ondersteund in het aanbieden van trainingen voor bijvoorbeeld baliemedewerkers die veel met burgers in aanraking komen."

VEENENDAAL

Ook in onze regio zijn bestuurders het afgelopen jaar bedreigd. Zo werden burgemeester Kolff en wethouder Hollander van
bestookt met "onacceptabele aantijgingen". De bedreigingen vonden plaats tussen maart en september van dit jaar.
Veenendaal liet via een persbericht weten dat er sprake was van laster, belediging en bedreiging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.