Een op de drie gemeentes heeft vuurwerkvrije zone

PROVINCIE UTRECHT - Acht van de 26 Utrechtse gemeentes stellen komende jaarwisseling een of meerdere vuurwerkvrije zones in. Dat gebeurt vooral bij verzorgings- en ziekenhuizen, kinderboerderijen en winkelcentra.
Uit een enquête van de NOS en de regionale omroepen blijkt dat in onze regio Amersfoort, Nieuwegein, Houten, Stichtse Vecht, De Bilt, Soest, Woudenberg en Eemnes ergens in hun gemeente kiezen voor een vuurwerkloze plek.
Vier gemeentes weten nog niet of ze de knallers ergens gaan verbieden. Dat zijn Utrecht, Zeist, Wijk bij Duurstede en Leusden. Alle andere gemeentes staan overal vuurwerk toe.

LANDELIJK

In de provincie Utrecht zijn relatief veel gemeentes (31 procent) die een vuurwerkvrije zone instellen.
kiest 21 procent ervoor. In provincies als Drenthe, Overijssel en Groningen zijn amper vuurwerkvrije zones. In Noord- en Zuid-Holland relatief veel.
In vijf gemeenten wordt een centraal vuurwerkevenement georganiseerd: Rotterdam, Den Haag, Hilversum, Westvoorne en in enkele dorpen van De Friese Meren. Sommige politici willen dat ook in Utrecht, maar het stadsbestuur twijfelt daarover.

MINDER STRENGE REGELS

Op de vraag welke vuurwerkregels zouden moeten veranderen, antwoorden minder gemeentes dat ze strengere regels willen. 35 procent wil een Europees verbod op zwaar vuurwerk (vorig jaar was 56 procent voorstander) en 33 procent is voor zwaardere straffen voor het verhandelen en bezitten van illegaal vuurwerk (vorig jaar 52 procent).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.