Trucker John B. smokkelde twee jaar lang cocaïne

AMERSFOORT/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Twee jaar lang reed vrachtwagenchauffeur John B. met een oplegger met staal tussen Barneveld en Engeland. Iedere week hetzelfde ritje, met dezelfde rol staal. Het 18.000 kilo wegende stuk staal werd nooit van de oplegger gehaald.
Met een straatwaarde van miljoenen euro's aan cocaïne reed B. in opdracht naar Engeland. Justitie in Nederland volgt in 2015 de man nauwkeurig. Naast John B. worden nog een aantal mannen en een vrouw in de gaten gehouden. Op 10 november denkt justitie genoeg bewijs te hebben en volgt een inval in een loods in Barneveld.
In de loods wordt cocaïne en heroïne aangetroffen. De drugs ligt verstopt tussen het stuk staal dat iedere week naar Engeland gereden wordt. In totaal worden acht personen aangehouden waaronder mannen uit Amersfoort en Vianen.

CRIMINELE ORGANISATIE

Justitie verdenkt alle verdachten van betrokkenheid bij de drugssmokkel. Ook ziet de Nederlandse justitie de verdachten als leden van een criminele organisatie. Volgens B. reed hij de ritjes vanwege gunstige im- en exportheffingen. Naar eigen zeggen had hij geen idee dat hij iedere week bijna zestig kilo cocaïne smokkelde.
De rechtszaak, deze week in de Utrechtse rechtbank, verloopt rommelig. Veel later dan gepland kan de inhoudelijke zaak beginnen. Oorzaak van de vertraging zijn de vele verzoeken van de acht advocaten. Regelmatig wordt er geschorst, tot ergernis van de verdachten en hun familieleden die op de publieke tribune zitten.

ZWIJGRECHT

Overigens laten de verdachten niet veel los. "Ik beroep mij op mijn zwijgrecht", galmt regelmatig door de speakers. Toch denkt justitie een goede zaak te hebben na maandenlange onderzoeken en het volgen van de verdachten.
Hoeveel geld precies verdiend is met de drugssmokkel is onduidelijk. De politie denkt dat het ritje naar Engeland ruim tachtig keer gemaakt is. Volgens justitie kunnen zestien ritten bewezen worden.
Uit de aanklacht blijkt dat het openbaar ministerie van plan is de verdachten financieel kaal te plukken. Hoofdverdachte Danny H. uit Amersfoort moet ruim twee miljoen euro terugbetalen. Volgens het OM fungeerde zijn autobedrijf in Bunschoten om het criminele geld wit te wassen.
Ook van de andere verdachten worden flinke geldbedragen teruggeëist. Die bedragen lopen van enkele tienduizenden euro's tot ruim achthonderdduizend euro.
Naar verwachting komt justitie woensdagmiddag met een eis tegen de acht verdachten. Eén van de verdachten moet de eis via haar advocaat horen. De enige vrouwelijke verdachte heeft er voor gekozen de zitting niet bij te wonen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.