Instellingen

Roma-stel vrijgesproken van witwassen

NIEUWEGEIN - Het Roma-stel uit Nieuwegein dat eerder dit jaar werd opgepakt voor het stelen en omsmelten van gouden sieraden, heeft een werkstraf gekregen voor heling en uitkeringsfraude. Het tweetal werd vrijgesproken van het witwassen van sieraden.
Misa T. moet een taakstraf van 200 uur uitvoeren en Suzane D. werd veroordeeld tot een 120-urige werkstraf. Beiden kregen ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd. Volgens de rechtbank is van een deel van de sieraden onvoldoende aannemelijk dat ze van een misdrijf afkomstig zijn.
Een van de verdachte verklaarde eerder dat het goud door hem gekocht is. T. kon daarvan een aantal bonnen laten zien, maar van een deel ook niet omdat zijn administratie zou zijn gestolen bij een auto-inbraak. Volgens de rechter is door het OM onvoldoende onderzocht of die verklaring klopt.

EIS

Justitie eiste twee weken geleden twee jaar cel voor de goudsmelters, met een proeftijd van twee jaar. Het OM wilde ook dat T. en D. zeven ton terugbetalen dat zouden hebben gekregen voor het goud. Daarnaast werden ze verdacht van uitkeringsfraude.
De ovens waarin het goud werd gesmolten, werden bij toeval ontdekt nadat de thuiswonende zoon van het stel was opgepakt voor een roofoverval. In het ouderlijk huis vond de politie veel sieraden: 123 ringen, 61 hangers, 62 oorbellen, 17 armbanden, 16 munten. Een deel werd eerder herkend als gestolen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.