"Problemen omdat regiotaxi te goedkoop is"

PROVINCIE UTRECHT - De aanhoudende problemen met de regiotaxi komen doordat gemeentes en provincies het vervoer zo goedkoop inkopen. Volgens ouderenorganisatie ANBO moet de overheid kijken naar kwaliteit in plaats van de goedkoopste oplossing.
Vervoerder De Vier Gewesten is donderdag precies twee maanden verantwoordelijk voor de regiotaxi in Utrecht. Het regent klachten. Regelmatig moeten klanten urenlang wachten in de kou op een taxi.
Volgens ANBO-woordvoerder Atie Schipaanboord moeten gemeentes en provincies die de opdracht gunnen de problemen oplossen. "Uiteraard zijn taxibedrijven zelf ook verantwoordelijk, maar daar blijkt keer op keer dat die niet leveren wat er geleverd moet worden."

GOEDKOOP

Utrecht is niet de enige regio waar het probleem speelt. "Er zijn ontzettend veel vervoersbedrijven. Dus iedereen zit op het vinkentouw om met zo'n laag mogelijke prijs de opdracht voor regionaal of lokaal vervoer binnen te halen.
Gevolg is volgens de ANBO dat de bedrijven de opdracht goedkoop binnenslepen, maar weinig geld meer hebben om te investeren in personeel en kwaliteit.
Het vervoeren van mensen met beperkingen en ouderen vereist sociale vaardigheden, zegt Schipaanboord. "Daar heb je goede mensen voor nodig die dat kunnen".
De ANBO is met de vervoersbranche in gesprek en hoopt dat er voortaan meer wordt gekozen voor kwaliteit in plaats van goedkope oplossingen.

PROVINCIE

Ondertussen is ook overleg gaande tussen de provincie en De Vier Gewesten. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof eist zo snel mogelijk verbetering. "Er zijn weken bij geweest dat het weer wat beter ging en er zijn weken dat het slechter ging. Maar we zijn er absoluut niet tevreden over."

Woordvoerder van de ANBO legt uit waarom het steeds zo slecht gaat met de regiotaxi's.
"Problemen omdat regiotaxi te goedkoop is"
UVandaag over het meldpunt voor klachten over de regiotaxi

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.