Netten opgehangen rondom Utrechtse Domtoren

UTRECHT - De Domtoren in Utrecht blijft gewoon te beklimmen, ondanks dat het gebouw er slechter aan toe is dan gedacht. Om bezoekers te beschermen tegen kleine stenen en gruis heeft de gemeente donderdag netten opgehangen. Ook zijn er spanbanden geplaatst.
Bij een laatste inspectie in oktober door Monumentenwacht bleek dat de onderhoudsstaat van het bovenste deel van de toren aan vooral de zuid- en zuidwestkant is verslechterd. Daarom adviseerde de dienst de gemeente om maatregelen te nemen.
De Domtoren blijft gewoon open, maar helemaal uitsluiten dat er nog stukjes gruis naar benden vallen kan de gemeente niet. "Ik roep altijd dat als je een natuurstenen toren hebt en je bent bang voor gevaar, dan moet je hem op een meter van de grond afzagen. Een natuursteen heeft altijd een onbetrouwbaar karakter. Je kan niet voorspellen wat hij gaat doen," zegt Jaap van Engelenburg, de beheerder van de Domtoren.
Maar volgens Van Engelenburg is het risico minimaal. "We doen het maximale wat we kunnen doen. Maar na een regenbui vind je altijd gruis of kleine schilfertjes. Dat blijf je houden en kan je niet voorkomen."

"We doen het maximale wat we kunnen doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.