Basketbalcoach Argon verdacht van misbruik jonge spelers

MIJDRECHT - Een basketbalcoach uit Mijdrecht moet zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor misbruik van jonge spelers. Het misbruik speelde zich af in 1999 en 2000, maar is pas dit jaar aan het licht gekomen na de aangifte van een slachtoffer.
Bestuurder Anton van Dijk van Argon spreekt van een pijnlijke zaak. "We zijn in april van dit jaar over de aangifte geïnformeerd en zijn ook gehoord door de politie," zegt hij tegen RTV Utrecht. De club was destijds niet op de hoogte van de feiten. Ook nu nog is de club niet geïnformeerd over wie de slachtoffers zijn en wat er precies met hen is gebeurd.

GRENZEN

De verdachte coachte tot 2005 jongerenteams bij Argon. Volgens Van Dijk heeft de club na het vertrek van de coach wel een melding gekregen van een moeder van één van de spelers. Volgens haar had de coach grenzen overschreden bij haar zoon. Van die zaak is door de moeder destijds geen aangifte gedaan.
Van Dijk zegt dat Argon de melding wel heeft doorgegeven aan sportorganisatie NOC*NSF. Volgens het NOC*NSF heeft de club vermoedelijk gesproken met een vertrouwenspersoon. De sportkoepel zegt geen zwarte lijst bij te houden op basis van meldingen van clubs. De melding heeft dan ook geen gevolgen gehad voor de coach.

JARENLANG

Doordat er geen verdere actie ondernomen is, heeft de coach nog jarenlang jongerenteams kunnen coachen bij andere basketbalclubs. Onder meer bij ZZ Leiden en Basketbal Vereniging Leiderdorp ging de coach aan de slag, opnieuw met jongerenteams. Ook bij Uball in Utrecht is de coach afgelopen jaren nog actief geweest.
De clubs zeggen geen signalen te hebben dat de coach ook bij hen de fout in is gegaan.

Verslaggever Peter Knieriem over de rechtszaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.