Onbekende foto's Mondriaan gevonden

AMERSFOORT - In de National Gallery of Art in Washington zijn twee onbekende foto's gevonden van Piet Mondriaan, werkend aan zijn
Victory Boogie Woogie. Ze worden gepubliceerd in de nieuwe biografie over de kunstenaar van Hans Janssen, Mondriaan-expert en conservator moderne kunst bij het Gemeentemuseum Den Haag.
De foto's werden door een onbekende fotograaf genomen in het New Yorkse atelier van de in Amersfoort geboren Mondriaan. "Eerder was altijd aangenomen dat er geen beeldmateriaal bestond van Mondriaan werkend aan Victory Boogie Woogie", aldus Janssen.
Het schilderij, begin jaren veertig vervaardigd, hangt in het Gemeentemuseum. De aankoop eind vorige eeuw voor 82 miljoen gulden veroorzaakte destijds een enorm rumoer.
Het boek van Janssen verschijnt deze maand. "Mondriaan wordt vaak geportretteerd als een rationele, ascetische man. Een monnik die zich opsloot in zijn atelier. Maar wie de historische feiten op een rij zet, komt op het tegendeel uit. De kunstenaar beleefde zijn bloeiperiode in Parijs, genoot bekendheid in New York en spendeerde geld en tijd in het gezelschap van de artistieke bohème, aan uitgaan en aan vrouwen", zo geeft de auteur al een voorproefje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.