Biomassacentrale verdeelt Utrecht tot op het bot

UTRECHT - Utrecht is tot op het bot verdeeld over de komst van een BioWarmte Installatie (BWI) op Lage Weide. Dat bleek donderdagavond tijdens een raadsinformatiebijeenkomst over het plan van Eneco.
De centrale moet in de toekomst snoeiafval gaan verbranden. Dit moet stadswarmte leveren aan 22.000 huishoudens in Utrecht en Nieuwegein. Dat bespaart veel aardgas en scheelt 41.000 ton CO2-uitstoot per jaar, stellen de voorstanders.
"Veel biomassa is niet milieuvriendelijk omdat er bossen voor worden gekapt. Maar dit project is wél duurzaam want hiervoor worden geen bossen gekapt. Wat wel uit bossen komt, is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen", aldus een medewerker van Greenpeace tijdens de raadsinformatiebijeenkomst.

AFSPRAKEN

Tegenstanders noemen een biomassawarmtecentrale een ramp voor het milieu en de klimaatdoelstelling. D66-raadslid Matthijs Sienot wil daarom dat er duidelijke afspraken worden gemaakt met de energieleverancier.
"De verschillende onderzoeken maken duidelijk dat de centrale wel degelijk een duurzame ontwikkeling is. Vraag is wel of er niet het nodige op valt af te dingen als je kijkt naar luchtverontreiniging en CO2-uitstoot. Daarover willen we graag afspraken maken met Eneco."
Eerder werd duidelijk dat omwonenden fel gekant tegen de BWI zijn. Ze vrezen onder meer de tientallen vrachtwagens die de biomassa moeten aanvoeren. De provincie Utrecht heeft inmiddels al een milieuvergunning afgegeven en dus kan Eneco de centrale gaan bouwen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.