"Voormalige basketbalcoach misbruikte 17 slachtoffers"

MIJDRECHT - De van seksueel misbruik verdachte basketbalcoach uit Mijdrecht zou een van zijn slachtoffers gechanteerd hebben met foto's. Dat bleek vrijdag tijdens de rechtszaak tegen de verdachte Edmar D. De oud-coach van Argon dreigde intieme plaatsjes van zijn pupil openbaar te maken als hij niet op zijn verzoeken in zou gaan.
"Als ik geen seks met hem had, dan zou hij foto's van mij publiceren", was vrijdag te horen in een van de getuigenverslagen. Daarna brak de verdachte, twitterde verslaggever Peter Knieriem die de zaak volgt. "Hij kon zijn tranen nauwelijks bedwingen en gaf toe dat hij het slachtoffer afgetrokken en gepijpt heeft. Dat gebeurde daarna nog een paar keer."

SEKS

Het misbruik zou zestien jaar geleden zijn begonnen. "Ik praat het niet goed, maar het is wel gebeurd," vertelde D. vrijdag. Hij verklaarde ook dat dit slachtoffer jaren later terugkwam om seks te hebben. "Hij was toen tussen de 18 en 20 jaar oud."
De vader van een slachtoffer kwam ook aan het woord. Hij zei dat zijn zoon raar gedrag vertoonde nadat hij bij de basketbalcoach was geweest. Het slachtoffer vertelde dat het misbruik veel impact op hem heeft gehad. "Pas vorig jaar ben ik er over gaan praten. Ik heb nog steeds nachtmerries. Mijn onbezorgde jeugd is mij ontnomen."

TIEN KEER

Een ander slachtoffer vertelde dat hij zo'n tien keer betast is geweest door de verdachte. "Die reageerde daarop zichtbaar geïrriteerd en zei dat het niet waar was," aldus Knieriem. Daarna bleek dat de verdachte zelf vroeger ook misbruikt is. "In mij leeft soms de angst om net te worden als hij," verklaarde de jongen.
Een derde jongen kwam ook aan het wood. "Hij zat in m'n onderbroek," verklaarde hij. "De verdachte reageerde daarop opnieuw verbaasd en zei dat er is niks gebeurd is," zag Knieriem.

GESLACHTSDEEL

Een vierde jongen verklaarde ook misbruikt te zijn. D. zou op z'n rug hebben gewreven en daarna aan zijn geslachtsdeel hebben gezeten, hoorde Knieriem. "Maar de verdachte verklaarde dat hij wel met slachtoffer heeft gestoeid, maar dat er verder niks is gebeurd."
Het misbruik kwam pas aan het rollen toen er in 2015 en 2016 aangifte werd gedaan. "Na een ruzie bij Argon ging de verdachte coachen bij een club in Leiderdorp. Daar kwam een anonieme brief binnen over verdachte," zei Knieriem. "De verdachte ging daarop met brief naar de politie en deed aangifte van smaad. Voor het bestuur was daarmee de zaak afgedaan."

MASTURBEREN

Naast de vier jongens van Argon zouden er nog 13 jongens misbruikt zijn. Tijdens de zaak werd bovendien duidelijk dat er kinderporno bij D. gevonden is. Op de filmpjes zijn masturberende jongens te zien, die met de oud-coach aan het chatten waren. D. deed zich daarbij voor als een meisje. "Hij deed zich voor als 'Fien' van 14 jaar," aldus Knieriem.
De slachtoffers, van rond de 14 jaar oud, zouden aanwijzingen van de verdachte hebben gekregen. "De verdachte lokte ze met foto's van een meisje. In ruil voor nieuwe foto's moesten ze seksuele handelingen voor de camera doen," hoorde Knieriem.

BROERTJE VAN 7

D. zou een slachtoffer ook gevraagd hebben of een broertje van zeven mee kon doen. "In de zaal werden na dit verhaal tissues uitgedeeld, want dit kwam hard aan bij de ouders," zei Knieriem. De ouders kwamen daarna ook nog aan het woord. "Wat ons betreft gaat u levenslang de gevangenis in."
De verdachte vertelde dat hij tijdens het chatten niet doorhad wat hij deed. "Ik kroop in de huid van leeftijdsgenoten. Ik zocht liefde en tederheid in hun, die ik zelf nooit gehad heb." D. zei dat hij altijd degene was die het initiatief nam. "Op het moment dat ik aan het chatten was, had ik het gevoel dat ik 14 jaar was." Hij barstte tijdens de zitting ook in huilen uit. "Ik heb alles overhoop gegooid, maar heb ze nooit iets aan willen doen."

STRAFEIS

Justitie komt volgende week met een strafeis in de zaak, die door het bestuur van Argon
wordt genoemd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.