Toch goed nieuws voor Huis Doorn

DOORN - De Raad voor Cultuur heeft vrijdag elf kunstinstellingen na aanpassing van hun plannen toch een positief oordeel gegeven. Daardoor kunnen ze alsnog aanspraak maken op rijkssubsidie. Onder de gelukkigen is Huis Doorn. Het kasteeltje, waar keizer Wilhelm ooit woonde, krijgt nu jaarlijks een extra bijdrage van ruim een ton.
Volgens de Raad voor Cultuur heeft de instelling de afgelopen tijd gewerkt aan een helder toekomstplan, dat onder meer ingaat op de nauwe samenwerking met Paleis Het Loo. De cultuurcommissie vindt dat het museum zich daarin nu beter weet te profileren. Daarbij wordt het werk van de vele vrijwilligers gecomplimenteerd.

GERED

Directeur-bestuurder Herman Sietsma laat RTV Utrecht in een reactie weten erg blij te zijn met het geld. Dankzij deze subsidie, en een bedrag dat het kabinet op
al toezegde, kan het museum de komende vier jaar openblijven.
Huis Doorn kreeg het afgelopen jaar 40.000 mensen op bezoek, meer dan in 2013. Toen werd de subsidie van 468.000 euro verlaagd met 55 procent. Door de instroom van vrijwilligers kon het museum openblijven, maar subsidies blijven dus noodzakelijk voor het museum.

13 MILJOEN

In totaal oordeelde de raad over 13 miljoen aan plannen die eerder waren afgekeurd. Opgelucht ademhalen kunnen ook onder meer Museum De Gevangenpoort, Het Zuidelijk Toneel, Het Scheepvaartmuseum en het Persmuseum. De cultuurminister moet nog wel officieel beslissen over hun plek in de zogenoemde de Basisinfrastructuur.
De raad wees de museale presentatie van Slot Loevestein opnieuw af, net als het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, een onderdeel van het Nederlands Openluchtmuseum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.