"Miljoenenfraude met Caterpillar-onderdelen bij Pon Leusden"
LEUSDEN - Bij auto-importeur Pon in Leusden zijn tien jaar lang graafmachineonderdelen buiten de boekhouding om verhandeld. Volgens medewerkers is met de fraude via tussenpersonen 75 miljoen euro gemoeid.
Het Financieele Dagblad schrijft maandagmorgen dat het om onderdelen van het Amerikaanse merk Caterpillar gaat. Onderzoek van de krant toont aan dat dat er valsheid in geschrifte is gepleegd en dat er in strijd met de interne regels van Pon en Caterpillar is gehandeld.
STIEKEM DOORVERKOCHT
Pon is wereldwijd een van de grootste dealers van Caterpillar-motoren. Medewerkers zouden de onderdelen stiekem voor meer geld hebben doorverkocht in landen waar ze van Caterpillar geen zaken mochten doen. Daarbij waren onder meer een onderneming in Barendrecht en een niet bestaand bedrijf op het adres van een argeloze burger betrokken.
De mensen achter de fraude zouden dik hebben verdiend aan de illegale handel. Parttime accountmanager Gerard K. kwam op een dag in een blauwe Ferrari naar zijn werk, schrijft het Financieele Dagblad. Ook is er onder meer sprake van tonnen aan contant geld, stortingen op anonieme rekeningen en schenkingen van auto's, scooters, keukens, badkamers, vliegtickets en andere reisjes.
DETECTIVEBUREAU
Het FD zegt over een uitgebreid dossier te beschikken met vertrouwelijk onderzoek van onder meer detectivebureau Pinkerton en KPMG. Ook baseert de krant zich op advocatenstukken, getuigenverklaringen en een ongepubliceerd tussenvonnis van de Rotterdamse rechtbank. De zaak kwam in 2013 aan het rollen en leidde half 2015 tot een aangifte namens Pon.
Verdachte Gerard K. heeft volgens het FD onder ede verklaard dat alle leidinggevenden, directeuren en een financiële directeur van de praktijken op de hoogte waren. Hij beweert dat de zaak met creatief boekhouden geheim moest blijven voor Caterpillar. Pon heeft de administratie daarom opzettelijk gesaboteerd, zegt hij. Behalve K. zijn ook twee mensen die niet bij Pon werken als verdachte aangemerkt.
Eerder dit najaar schikte Pon voor 12 miljoen euro in een omkopingsschandaal rond de aanschaf van nieuwe dienstwagens voor politie en defensie. Daarbij zouden medewerkers van de betreffende veiligheidsdiensten smeergeld hebben gekregen.