Antosh (11) mag tot kerstvakantie in Nederland blijven

AMERSFOORT - De elfjarige Antosh uit Amersfoort kan in ieder geval tot de kerstvakantie op school blijven. De jonge asielzoeker dreigt uitgezet te worden naar Somalië.
Niels van Schooneveld, vader van een vriendje van Antosh, heeft een petitie opgezet tegen de uitzetting van de jongen. Deze is inmiddels al meer dan tweeduizend keer ondertekend.

BEROERTE

Antosh en zijn moeder wonen al 4,5 jaar in Nederland. De laatste twee jaar verblijven zij in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. De moeder van Antosh is afhankelijk van medicijnen na een beroerte. "Hij kan voor zijn moeder zorgen in Somalië", aldus Van Schooneveld. "Dat kan gewoon niet. Hij is een kind."
De jongen is niet geboren in Somalië, maar in Tanzania. Zijn moeder kwam daar als vierjarig meisje terecht. "Onder valse voorwendselen is ze naar Nederland gekomen, maar hier kwamen ze niet in een prettige situatie terecht en moesten ze weer vluchten", vertelt Van Schooneveld.

FIJN

Antosh vindt het bijzonder dat er zo'n moeite voor hem wordt gedaan. "Dat mensen dit soort dingen voor me doen om me in Nederland te houden, dat is best wel fijn."
De afgelopen week was zwaar voor Antosh. Lang deed hij alsof zijn moeder en hij op het punt stonden om een huis te krijgen en het AZC te verlaten, maar dat verhaal kon hij niet langer ophouden. "Niemand wist het, ik heb het lang voor mijzelf gehouden."
De elfjarige probeert nu nog niet te denken aan een eventuele uitzetting. "Het beste is om me nu te focussen op dit schooljaar, anders gaat het mis. Dan mis ik misschien lessen of kan ik niet goed opletten."

ASIELAANVRAAG

Inmiddels kijkt een advocaat naar de zaak. Deze heeft een nieuwe asielaanvraag ingediend. De twee zouden eerder een verblijfstatus hebben ontvangen, maar die werd ingetrokken.

De reportage in UVandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.