"RTV Utrecht was zorgvuldig bij bericht over DUIC"

UTRECHT - RTV Utrecht is in het gelijk gesteld door De Raad voor de Journalistiek na een klacht die internetkrant DUIC had ingediend. De regionale omroep had een artikel geschreven over de slechte bezorging van het huis-aan-huisblad dat DUIC uitgeeft.
Volgens de Raad voor de Journalistiek had RTV Utrecht voldoende aanleiding om op 1 maart het artikel "Huis-aan-huisblad DUIC slecht bezorgd" te publiceren. Het bericht is volgens de raad waarheidsgetrouw en controleerbaar. Van ondeugdelijk journalistiek werk, zoals DUIC betoogde, is geen sprake, aldus De Raad.

JOURNALISTIEK RELEVANT

De raad oordeelt verder dat het journalistiek relevant was om de bevindingen uit een eigen onderzoek ook voor te leggen aan adverteerders van DUIC. De Raad voor de Journalistiek verwerpt de suggestie dat de motieven van RTV Utrecht niet integer zijn geweest.
De omroep heeft met zijn berichtgeving volgens de raad zorgvuldig gehandeld. De klachten van DUIC zijn grotendeels ongegrond, luidt het oordeel.

NOOIT THUIS BEZORGD

Het artikel ontstond toen een verslaggever van RTV Utrecht merkte dat de huis-aan-huiskrant van DUIC nooit bij hem thuis werd bezorgd. Een kleine peiling onder collega's was aanleiding om de uitgever vragen te stellen.
De verslaggever wilde weten of het beeld klopt dat de papieren versie niet goed werd bezorgd en of adverteerders erover klaagden. Het onderzoek werd uitgebreid door panelleden van de omroep te benaderen met een enquête.

MEER TIJD

Kritiek op RTV Utrecht heeft De Raad ook. DUIC is weliswaar in een vroeg stadium om wederhoor gevraagd, schrijft de Raad voor de Journalistiek: de omroep benaderde de krant drie weken voor publicatie van het bericht. De raad oordeelt echter dat RTV Utrecht de uitgever van DUIC meer tijd had moeten geven voor een reactie op de uitgevoerde enquête.
Ook had RTV Utrecht eerdere reacties uitgebreider moeten weergeven, meent de raad. RTV Utrecht vond die reactie echter te ontwijkend en nietszeggend voor publicatie. Overigens heeft RTV Utrecht DUIC ook na publicatie uitgebreid gelegenheid gegeven om op de berichtgeving over de slechte bezorging van de papieren krant te reageren. Daar heeft DUIC geen gebruik van gemaakt.

BAKKENSYSTEEM

Inmiddels heeft DUIC toegegeven dat er problemen waren met de bezorging van de krant: "Huis-aan-huis bezorging is lastig", aldus een zegsman. Daarom wordt de krant van DUIC nu in Utrecht verspreid via een bakkensysteem.
DUIC heeft aangegeven tegen de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek in beroep te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.