Zaak dode baby's Amersfoort moet over

AMERSFOORT - De Amersfoortse vrouw die voor het doden van haar pasgeboren baby's terecht stond moet weer voor de rechter verschijnen. Volgens de Hoge Raad is ze vorig jaar ten onrechte vrijgesproken.
De vrouw meldde zich een paar jaar geleden bij de politie. Ze beweerde dat ze in 2002 en 2004 haar baby's kort na hun geboortes om het leven had gebracht. Ze zou ze vervolgens in plastic hebben gehuld. De twee lichaampjes had ze jarenlang bewaard in een beautycase en een koektrommel. De vrouw was verslaafd aan cocaïne en alcohol en biechtte haar daden op toen ze uit huis gezet dreigde te worden.
Het Openbaar Ministerie verweet haar dat ze de pasgeboren kinderen letterlijk aan hun lot had overgelaten en geen enkele hulp had gegeven. De verdachte werd echter tot twee keer toe vrijgesproken, omdat zowel de Rechtbank Midden-Nederland als het Gerechtshof in Arnhem niet konden vaststellen of de baby's na hun geboorte in een toilet nog hebben geleefd. Een strafbare poging tot doodslag kon daarom niet bewezen worden.
De Hoge Raad oordeelde dinsdag dat het Gerechtshof in Den Bosch de zaak nu moet behandelen. De vraag of de baby's tijdens de geboorte leefden sluit volgens het vonnis niet uit dat de verdachte de intentie had om haar kinderen te doden. "Alleen als de rechter het aannemelijk vindt dat de baby's dood zijn geboren, kan van een strafbare poging geen sprake zijn", zegt de Hoge Raad in een persbericht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.