Kamerlid: Stop sluiting verzorgingshuizen

PROVINCIE UTRECHT - Verzorgingshuizen moeten stoppen met het massaal sluiten van locaties. Met die oproep komt Tweede Kamerlid Carla Dik uit Veenendaal maandag.
De afgelopen maanden sluiten steeds meer verzorgingshuizen de deuren, zoals in Utrecht en Mijdrecht. Aanleiding daarvoor zijn de bezuinigingen op de zorg. Een schrijnend geval in de provincie Utrecht betreft de 104-jarige Han Grootegoed, die zijn verzorgingshuis in Mijdrecht moet verlaten voor een kamer in Amstelveen.
Je moet er steeds slechter aan toe zijn om nog in aanmerking te komen voor een verzorgingsplek. Dus blijven er kamers leeg. Maar zo hoeft het niet te gaan, zegt Carla Dik.
"Ik zie heel veel voorbeelden dat het wel anders kan. Je moet zoeken naar verschillende verbindingen van zorgorganisaties. Dan is er altijd wel een oplossing te vinden.''
Volgens Dik is het wel nodig om de instroom van nieuwe bewoners te beperken. Het is de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Mensen die nu in een verzorgingshuis wonen, hoeven zich geen zorgen te maken om hun plek.

Sluiting van verzorgingshuizen
De 104-jarige Han Grootegoed vindt het droevig dat hij verzorgingshuis Avondlicht in Mijdrecht moet verlaten