Tien maanden cel geëist tegen hoofdverdachten hennepkwekerij

HOUTEN - Justitie wil dat de hoofdverdachten van de Houtense kas waar 2,5 jaar geleden 15.000 wietplanten werden gevonden, 10 maanden de cel in gaan en 50.000 euro boete krijgen. De eigenaar van de kas zou vrijuit moeten gaan.
De drie stonden samen met twee anderen terecht voor de gigantische hennepkwekerij die in juni 2014 werd ontdekt aan de Koppeldijk in Houten. Eigenaar Van D. ontkent iets te weten van de kwekerij. Hij zou nooit in de kas komen, die hij had verhuurd. Hij dacht dat er kweekgroenten zouden staan.
De officier van justitie gelooft dat Van D. niets wist en vraagt daarom vrijspraak. De man zit wel vast vanwege een andere zaak: hij zou een illegaal hebben uitgebuit.

CELSTRAF

Voor verdachten O. en P. is celstraf wel op zijn plek, zegt de officier van justitie. De twee, een voormalig stelletje, zouden hebben geweten van de kwekerij. Daarom zouden ze vijftien maanden de cel in moeten, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
In het huis bij de kas werden 108 planten gevonden. In een ander huis stonden spullen voor een hennepkwekerij. De spullen werden gebruikt voor de kweek van paradijsvogelplanten, verklaren P. en O. Volgens P. was de afzuiginstallatie nodig om vocht weg te zuigen van de paradijsvogelplanten.

AFTAPPEN

Ook van het aftappen van stroom zeggen O. en P. niets te weten. Er was een probleem en daarom kwamen er monteurs langs. Wat die hebben gedaan zeggen de twee niet te weten. Justitie gelooft ze niet. Uit een telefoontap blijkt dat P. zegt dat 'dat van de elektra' is gecamoufleerd. P. zegt tijdens de zitting niet meer te weten wat ze hiermee bedoelt.
De advocaten van P. en O. zeggen dat het proces-verbaal van justitie niet goed is. Volgens hen is het onduidelijk om hoeveel planten het gaat. Ze eisen vrijspraak voor hun clienten. Alleen Van D. P. en O. waren bij de zitting. De twee andere verdachten waren niet aanwezig in de rechtbank van Utrecht. Het OM eist tegen hen twee weken celstraf.

EEN VAN DE GROOTSTE

De kwekerij is één van de grootste die ooit in de provincie Utrecht is ontdekt. De ondergrondse wietloods die in 2013 werd aangetroffen
valt qua hoeveelheid in het niet bij deze plantage: in Zeist stonden 'slechts' tweeduizend planten.
De uitspraak wordt over twee weken verwacht.

Reportage over de hennepkwekers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.