Lintje voor 223 inwoners provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De traditionele lintjesregen heeft dit jaar 223 Utrechters verrast. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar, toen er 214 lintjes werden uitgedeeld.
De meeste onderscheidingen kwamen terecht in Utrecht, De Ronde Venen en Woerden. In Bunnik werd geen enkele inwoner gedecoreerd met een lintje, in Renswoude en IJsselstein slechts één.
De provincie telt vier nieuwe Officieren in de Orde van Oranje-Nassau en 21 Ridders. Tot Lid in de Orde van de Oranje-Nassau werden 195 provinciegenoten benoemd.

RIDDERS

De hoogste onderscheiding die vrijdag in onze regio is uitgereikt, is de Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit lintje ging onder meer naar de Utrechtse geowetenschapper Cloetingh. Ook natuurkundige De Wit uit Zeist kreeg er één, evenals de bekende componist en pianist Laurens van Rooyen uit Breukelen.
Er werden vrijdag meer onderscheidingen uitgereikt aan bekende Nederlanders in de regio. Zo ging er een lintje naar Janine van den Ende uit Baarn, de vrouw van musicalproducent Joop van den Ende. Ze is onderscheiden vanwege haar vele werk voor de cultuur- en theaterwereld.
Danseres Penney de Jager uit Maarssenbroek kreeg ook een lintje, net als oud-schaatsstrainer Eddy Verheijen uit Woudenberg. De vader van Carl Verheijen was onder meer Chef de Mission voor de Winterspelen in 2006.

LOKAAL

Voor veel lokale beroemdheden was vrijdagochtend ook een onderscheiding weggelegd. Zo kreeg Herman Gerlings uit Amersfoort een onderscheiding. Hij is de oprichter van de Waterlijn in de stad. In Utrecht was het feest voor oud-raadslid Jan Ravesteijn en Arie Noordermeer, de man achter de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk.
De oprichter van het bakkerijmuseum in Harmelen, Carl Siegert, kreeg ook een onderscheiding; net als historicus Anne Doedens uit Maartensdijk. Verder zijn opvallend veel lokale politici onderscheiden.
In een aantal gemeenten was het vandaag dubbel feest, want daar werden echtparen in het zonnetje gezet. Dat was bijvoorbeeld het geval in Woerden, Driebergen en Wilnis. In Houten werden zelfs twee echtparen koninklijk onderscheiden. In Rhenen was het groot feest bij de familie Otte; de tweelingbroers Dirk en Willem kregen namelijk allebei een lintje.

MANNEN

De lintjes zijn net als voorgaande jaren vooral een mannenaangelegenheid. Meer dan tweederde van de ontvangers is man. In Leusden, Rhenen en Montfoort zijn zelfs alleen maar mannen onderscheiden. In IJsselstein is een vrouw de enige gelukkige. Plaatsen waar vrouwen ook in de meerderheid waren, zijn Soest, Bunschoten en Baarn.
Er was dit jaar weliswaar geen enkele inwoner van Bunnik die een lintje kreeg, maar er werd in deze gemeente wel een onderscheiding uitgereikt. Anton Zandbelt uit Leusden kreeg namelijk een onderscheiding in het slotklooster 'Gods Werkhof' in Werkhoven. Hij kreeg de onderscheiding van burgemeester Vermeulen, omdat hij er al veertig jaar vrijwilliger is.
Ook de enige andere onderscheiden Leusdenaar kreeg zijn lintje niet in z'n woonplaats uitgereikt. Kolonel Loek Habraken kreeg in Den Haag een lintje uit handen van minister Hennis van Defensie.

Verrassing bij lintjesontvangers Utrecht