Kinderopvang nog maanden dakloos na grote brand Amersfoort

AMERSFOORT - Het duurt nog maanden voor kinderdagverblijf De Papegaai in Amersfoort weer open kan. Dat zegt directeur Gerda Groenen na de brand in een bedrijvengebouw langs de A1 die oversloeg op de crèche.
De schade is groot, zegt Groenen. Het interieur is voor een deel afgebrand, het plafond is ingestort en de benedenverdieping staat blank van het bluswater. De kinderen worden voorlopig opgevangen op een andere locatie van het kinderdagverblijf.
Vooralsnog is de extra drukte daar op te vangen door bij mooi weer de diverse groepen afwisselend binnen en buiten te laten spelen. Voor de langere termijn is het kinderdagverblijf op zoek naar een noodgebouw. De gemeente Amersfoort helpt daarbij.

OMWONENDEN

De brand brak rond middernacht uit en gaf zoveel rook dat omwonenden in allerijl hun huis moesten verlaten. Die hebben de nacht in een hotel doorgebracht. In de loop van de ochtend werd de omgeving weer vrijgegeven. Het vuur was inmiddels gedoofd en uit metingen bleek dat er geen verhoogde concentraties schadelijke stoffen waren.
Bij het bestrijden van de brand heeft de brandweer het dak bewust laten instorten, om de vuurhaard te kunnen bereiken. Volgens een woordvoerder is de schade het grootst bij het bedrijf waar de brand begon, een groothandel voor de modelbouw. De eigenaar van een onderhoudsbedrijf kon later op de dag zijn zaak in om de schade op te nemen.

Ondernemers moesten machteloos toekijken bij grote brand langs A1